Stella - den pratande hunden

 Foto: Christina Hunger

Stella – den pratande hunden

Boken ”Hur Stella lärde sig prata” är en berättelse om hur kärleken mellan en hund och en logoped förändrade världen. Det är också en förvånansvärt enkel guide till hur du kan lära din egen hund att prata.

När Christina Hunger fick hem den korthåriga och storörade valpen vid namn Stella, ställde hon sig själv en enkel fråga: Om hundar kan förstå ord som människor säger till dem, borde de då inte kunna säga ord till oss?

Christina, som är logoped och jobbar med alternativ kommunikation för att lära barn med tal- och språkstörning att prata, hade ingen tanke på att starta en revolution inom djurkommunikation. Ändå är det precis vad hon, och Stella, har gjort.

Med hjälp av tasstora knappar, programmerade med inlästa ord, har Stella lärt sig att uttrycka sina tankar, känslor och önskemål. I dag kan Stella säga mer än trettio ord, som hon även kombinerar till enkla meningar. Som: ”Säng vill gå ut”, innan hon tar en tupplur ute i solen. Hon ber om en promenad genom att trycka på ”Hjälp gå ut” innan hon bekräftar med ett ”glad” när Christina gör i ordning kopplet och hon säger till och med ”älskar dig” innan hon lägger sig på rygg och väntar på att bli klappad.