Senaste valptrenderna 2022

Stock.adobe.com

Senaste valptrenderna 2022

Vilka valpar var mest populära under högsäsongen? Och vad heter de små grynen? Valpar kan precis som småbarn dra på sig en och annan åkomma, men vilka är vanligast? Här kommer en spaning om de senaste valptrenderna 2022 med Patrik Olsson på Agria!

När det gäller de senaste valptrenderna 2022 toppar blandrasvalparna listan som vanligt, men bland de renrasiga valparna är det ingen som kan slå labradoren som svenskarnas mest populära ras. Hack i häl kommer golden retriever, tax, schäfer och Jack Russell terrier. På topp-10-lista ökar bichon havanais allra mest i popularitet.

Bland valpar av ovanligare raser som trendar kraftigt från lägre nivåer finns sötnosar som Miniature American Shepard, Welsh Corgi Pembroke, bullmastiff, Kleiner Münsterländer, bostonterrier och korthårig tax.

– I stort är det samma härliga raser som går hem hos svenskarna som tidigare. Bland de trendande valparna kan man fundera över vilken ras som på sikt tar in sig på topp-tio listan. Min personliga gissning är corgin eller korthårig tax, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria Djurförsäkring.

Pudelblandningarna är fortsatt omättligt populära i olika versioner med trendande maltipoo på toppen följt av cavapoo, labradoodle, goldendoodle och cockerpoo.

Vad heter valparna i år?

Bland valptikarna dominerar namn som Doris, Luna, Bella, Molly, Elsa, Sally, Stella, Freja, Nala och Daisy.

Och bland hanarna lystrar valparna på namn som Bosse, Charlie, Milo, Bamse, Sigge, Harry, Enzo, Loke, Bruno och Malte.

Här hittar du hela listan med de 100 vanligaste valpnamnen under 2022.

Krassliga valpar

Agrias skadestatistik visar att valpar besöker veterinärer oftare än vuxna hundar, var tredje valp får hjälp på en klinik under det första levnadsåret. Precis som barn har de inte hunnit bygga immunförsvar och ännu inte lärt sig vad som kan stoppas i munnen.

5 vanligaste skadorna & sjukdomarna hos valpar:

  1. Kvarsittande mjölktänder
  2. Hälta
  3. Kräkning & diarré
  4. Öroninflammation
  5. Klåda