Se upp för giftigt tuggummi!

Foto. Stock.adobe.com

Se upp för giftigt tuggummi!

Håll koll på hunden på promenaden och tänk på att inte slänga tuggummi på marken. Hundar tål inte att äta produkter som innehåller xylitol och även en liten mängd xylitol kan orsaka allvarligt blodsockerfall som kan bli livshotande.

Att äta produkter som innehåller xylitol är farligt för en hund, och även en liten mängd kan orsaka livshotande blodsockerfall. Det räcker med 2–3 xylitoltuggummin för att det ska vara giftigt för en hund som väger 10 kg. Därför ska alla xylitolhaltiga produkter som tuggummi och tabletter vara utom räckhåll för hunden. Förvara dem i ett skåp med stängd dörr, tipsar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Om hunden ätit xylitol

Om hunden äter något som innehåller xylitol, försök att uppskatta hur mycket och produktens xylitolinnehåll. Om mer än 30 minuter har gått sedan hunden åt xylitol kan du hjälpa till att höja hundens blodsocker genom att ge sirap eller honung: 1 matsked per 5 kg kroppsvikt, antingen direkt i munnen eller blandad med vatten. Vid behov kan honung eller sirap också gnidas direkt i hundens tandkött. Kontakta veterinär om du misstänker att hunden ätit något som innehåller xylitol.

Behandling med intravenöst glukol

Behandlingen på kliniken går ut på att hindra upptaget från magtarmkanalen genom framkallande av kräkning. Hypoglykemin behandlas med glukos intravenöst. Vid snabbt insatt behandling av okomplicerad hypoglykemi är prognosen god.

Kontakta alltid Agria Vårdguide eller din veterinär om du misstänker xylitolförgiftning.

Xylitol används som sötningsmedel i exempelvis:

  • Tuggummi
  • Godis
  • Tabletter
  • Läkemedel och vitaminpreparat (särskilt tuggbara)
  • Tandkräm och munvatten