Se upp för julens faror

Stock.adobe.com

Se upp för julens faror

Julskinka, julbak, russin, choklad, presentsnören och paket. Det finns många frestelser under jul som är giftiga och farliga för hunden. Här listar vi vad du som hundägare behöver hålla ett extra öga på för att se upp för julens faror.

Varje jul får hundratals hundar besöka veterinär med akuta besvär som många gånger hade gått att undvikas av djurägaren. Tänk till lite extra på vad som kan locka en lekfull och matglad fyrfota familjemedlem. Låt istället julen bli en härlig tid för hunden med mycket lek, mys och långa promenader.

Oavsett om julen firas hemma eller borta, så håll ett extra öga på julbuffén. Låt inte julmat stå framme obevakad – se upp för choklad, ojästa degar och salt julskinka som snabbt försvinner ned i hundens mage. Var extra uppmärksam vid besök hos släkt och vänner som inte är hundvana och gör en snabb riskbedömning innan hunden släpps fri på festen. Ta istället med lite extra hundgodis eller hundens vanliga foder om barnen vill ge hunden något gott.

7 tips för en god och frisk jul

  • Julskinka – hunden mår inte bra av fet och salt mat i stora mängder.
  • Choklad innehåller teobromin, ett ämne som kan vara giftigt för hunden.
  • Jäsande degar som slukas hela fortsätter att jäsa i hundens mage och kan orsaka alkoholförgiftning.
  • Nötter med skal är svåra för hunden att bryta ner och kan fastna i tarmen.
  • Russin/vindruvor kan, oavsett mängd som hunden fått i sig, orsaka akut njursvikt hos hund
  • Köttbullar med lök. Lök innehåller allicin som är giftigt för hundar. Allicin finns i både rå och tillagad lök och kan orsaka blodbrist hos din hund. Vill du göra hunden glad gör några köttbullar utan lök att bjuda på.
  • Håll koll på var närmaste veterinär finns om du är bortrest. Du kan till exempel kontakta 2288 Djurens Vårdguide som erbjuder oberoende och kostnadsfri rådgivning till alla med hund och katt.