Så ger du din valp en hälsosam start

Bild: Adobe otsphoto

Så ger du din valp en hälsosam start

Under de första månaderna genomgår valpar stora förändringar, de växer snabbt, skelettet blir starkare och hjärnan utvecklas. Det är även då grunden läggs för att förebygga risken för övervikt. 

De senaste två åren är det många som har skaffat ett sällskapsdjur. Många väljer också att tajma sin semester med när den nya familjemedlemmen ska hämtas.

– Tiden med en valp är en fantastisk period när du får se din nya familjemedlem växa, lära sig nya saker och utvecklas. Samtidigt är det även en av de mest sårbara perioderna i valpens liv. De har särskilda energi- och näringsbehov. Dessutom har valpar ett ömtåligt matsmältningssystem och ett omoget immunsystem, samtidigt som deras hjärna fortfarande är under utveckling, säger Karin Eliasson, veterinär på Royal Canin.

För att säkerställa att din valp får i sig rätt sammansättning av protein, fett, kolhydrater, vitaminer och mineraler bör den äta ett särskilt anpassat valpfoder.  Valpar genomgår olika utvecklingsfaser och näringsbehovet skiljer sig mellan faserna. En valps storlek som fullvuxen har till exempel stor inverkan på dess tillväxttakt.

– Småvuxna hundraser växer snabbt och redan vid tio månaders ålder kan de ha ökat sin födelsevikt med 20 gånger och nått vuxenvikt. Mycket storvuxna raser växer å andra sidan under längre tid. Det kan dröja till två års ålder innan de nått full mognad, men dessa raser kan under denna period öka sin födelsevikt med 100 gånger. Valpar av storvuxna raser har alltså en oerhört intensiv tillväxt, säger Karin Eliasson.

Nära hälften av alla hundar i Sverige lider av övervikt. För att förhindra att din valp blir överviktig kan du tillsammans med din veterinär ta hjälp av tillväxtkurvor, anpassade efter tikar, hanar och rasens storlek.

VALPENS UTVECKLINGSFASER 

 1. Nyfödd – från födseln till 3 veckor
  Redan vid ett par veckors ålder har valpen börjat gå och tar nu sina första trevande steg för att utforska omvärlden. I takt med att valpen börjar interagera med omvärlden avtar dock skyddet från moderns immunsystem gradvis.
 2. Socialiseringsfasen – från 4 veckor till 4,5 månader
  Vid cirka två månaders ålder behöver valpen vaccineras hos veterinären. Mängden antikroppar som den har fått från modern sjunker gradvis, samtidigt som valpens eget immunförsvar fortfarande är under utveckling. Under denna tid kan det vara fördelaktigt att använda ett valpfoder som också kan bidra till att stödja valpens immunförsvar. När du hämtar din valp hos uppfödaren ska valpen vara minst 8 veckor. Ta då gärna reda på vad, hur mycket och hur ofta valpen har ätit. Flytten innebär en stressfaktor i sig och för att inte utsätta valpmagen för mer stress bör du fortsätta ge samma mat som uppfödaren medan valpen gör sig hemmastadd. Sedan kan du gradvis övergå till ditt eget val av valpfoder som främjar valpens tillväxt.
 3. Tidig ungdomsfas/Juvenila fasen – från 4,5 till 6 månader 
  I den här fasen är det avgörande att din växande valp får rätt energimässigt stöd. Det är en viktig tid för skelettets uppbyggnad. Under denna period fortsätter valpen att växa och den är i behov av ett valpfoder med väl anpassat innehåll av kalcium och fosfor som bidrar till att stärka valpens ben och tänder.
 4. Tonårsfasen – från 6 månader till vuxen ålder
  I den fjärde och sista fasen är din valp på god väg att bli en vuxen hund. Men även om den nu är en stor valp är den inte tillräckligt gammal för att äta samma foder som en fullvuxen hund, utan bör fortsätta med anpassat valpfoder. När just din hund räknas som vuxen varierar beroende på ras eller storlek. Detta kan ta upp till två år för mycket stora hundraser.