Därför springer hunden i sömnen

Bild: Adobe Alina

Därför springer hunden i sömnen

Att hunden springer i sömnen beror troligen på att den återupplever det som har hänt under dagen för att stärka minnet. Det hävdar i alla fall flera forskare i en artikel publicerad av CNN Health News. 

Ofrivilliga muskelryckningar är vanliga hos både hundar och människor och mest under REM-sömnen, den tid under natten då vi drömmer. Eftersom andra aspekter av sömn hos hundar liknar människors, tror forskare att likheterna kan gälla även drömmar.

– Även om vi inte med säkerhet kan säga att hundar har liknande upplevelser som oss när vi drömmer, är det lätt att föreställa sig att de har det, säger neuroforskaren Marcos Frank, professor vid Washington State University.

Hos människor anses REM-sömn spela en viktig roll för att förstärka minnet. Det finns vissa 

bevis på att det fungerar på samma sätt hos djur. Däremot ser hundars drömmar troligen helt annorlunda ut mot människors. 

I en studie publicerad i tidskriften Scientific Reports 2017 upptäckte forskare att hundar kan använda sina tupplurar till att förstärka minnen. Hundarna som deltog i studien fick först lära sig att följa nya röstkommandon. En vecka efter den första träningen kunde djur som fick sova efter övningen utföra uppgiften de lärt sig bättre än dem i kontrollgruppen som fick leka efter övningen. 

(Källa: VeterinärMagazinet/CNN Health)