Moss – Årets narkotikasökhund

Bild: pressbild

Moss – Årets narkotikasökhund

Moss, en 5-årig springer spaniel från Irland, är Årets narkotikasökhund 2021. Tillsammans med sin förare Christoffer Carlsson söker han igenom brev och paket i Malmöregionen på jakt efter narkotika.

Moss har arbetat tillsammans med sin förare Christoffer Carlsson i tre år och på kort tid har de blivit ett effektivt ekipage i tullens jakt på narkotika. Under mätperioden 31 augusti 2020 till 1 september 2021 medverkade de till hela 213 beslag till en sammanlagd samhällsnytta av 102 560 445 kronor.

Moss är Christoffer första tjänstehund och faktiskt hans första hund överhuvudtaget.

– Jag blev intresserad av hundförarjobbet efter att ha inspirerats av mina kollegors arbete, berättar Christoffer.

Moss arbetar framför allt med det som Tullverket kallar post och kurir, vilket innebär att han tillsammans med Christoffer tillbringar den mesta tiden hos de numera många olika företag som hanterar allt från brev till paket. Vid behov hjälper de även till vid husrannsakningar och vid gränskontroller.

Christoffer beskriver Moss som helt orädd, vilket är värdefullt då miljöerna ofta är stökiga med många olika underlag och mycket ljud och rörelse.

– Han är också lätt att läsa av och har väldigt lätt att slappna av efter ett lyckat sök, vilket är en bra egenskap.

De beslag som Christoffer tycker är roligast att göra välpaketerade små mängder narkotika som därmed är svåra att upptäcka. Ett minnesvärt beslag gjordes då Moss hoppade upp på en hylla med paket och sträckte sig upp mot hyllan ovanför och markerade.

– Jag trodde inte riktigt på det eftersom det bara var små paket, men i ett av dem hittade vi bland annat en förpackning som såg ut att innehålla en proteinbar, men det visade sig vara en vakuumförpackad haschkaka, berättar Christoffer.

Moss och Christoffer kommer att få ta emot sitt pris på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. Christoffer får ett resestipendium och Moss en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom och sex månaders hundfoder från Royal Canin samt en skön bädd från Bia Bädden.

Juryn bestod av Charlotte Svensson, Tullverket, Kees de Jong, Svenska Kennelklubben, Gertie Stenkula, Svenska Inner Wheel samt Felle Fernholm, Lions Club International.