Så lever din hund längre

Bild: Adobe Shelley

Så lever din hund längre

Hunden är ju människans bästa vän och självklart vill vi att vår pälskling ska vara vid vår sida så länge som möjligt. Forskning visar att det finns fem viktiga saker att tänka på för att din hund ska hålla sig frisk och leva länge.

Jacqueline Boyd, universitetslektor i Animal Science vid Nottingham Trent University, har listat fem viktiga saker som är bra för din hunds hälsa.

Vikten – en hälsosam vikt är inte bara bättre för din hund i längden. Det minskar också risken för andra åkommor som till exempel artros. Försök därför anpassa fodret efter hundens aktivitetsnivå.

Motion – har många fysiologiska och psykologiska fördelar, både för människor och hundar. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att kontrollera hundens vikt och har även kopplats till anti aging effekter hos andra genetiskt liknande arter. Enbart motion ökar inte hundens livslängd, men det kan hjälpa till att skydda hunden, och dig, mot övervikt. Dessutom ger promenader både glada hundar och människor.

Mental stimulans – lär hunden nya trix och övningar. För en äldre hund med fysiska begränsningar passar doft- och nosövningar bra. Om din hund har till exempel artrit är hydroterapi, en form av simträning, ett bra alternativ.

Bonding – genom att tillbringa mycket tid med din åldrande hund blir det lättare att upptäcka subtila förändringar i beteenden eller rörelser som kan signalera potentiella problem. Att dela positiva, roliga upplevelser stärker banden mellan er.

Förebygg hälsoproblem – modern veterinärmedicin har genomgått betydande förbättringar när det gäller att förebygga och hantera hälsoproblem hos hundar. Gör regelbundna hälsoundersökningar när din hund har blivit senior för att upptäcka problem i tid.