Så väljer du rätt försäkring

Så väljer du rätt försäkring

I dag finns över en miljon registrerade hundar i Sverige. Oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå har jämfört innehållet i hundförsäkringar och tipsar om vad man bör tänka på.

I oktober fanns det 1 037 000 registrerade hundar enligt Jordbruksverket. Det är en ökning med 13 procent jämfört med motsvarande period förra året.

– Genom en hundförsäkring kan man undvika höga veterinärkostnader, men man bör välja sin försäkring med omsorg. Det är bra att jämföra innehållet i olika försäkringar och att därefter teckna en försäkring så fort som möjligt, säger Håkan Carlsson, jurist och försäkringsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

  • Teckna försäkring tidigt. Det kan vara svårt att byta hundförsäkring när hunden blivit äldre och haft olika sjukdomar om skador. Tänk på att försäkringen vanligtvis inte omfattar sjukdomar eller skador som visat sig före försäkringens startdatum. Har du avslutat en tidigare försäkring så kan du inte vända dig till ditt gamla försäkringsbolag för ersättning.
  • Begränsningar och undantag. Vissa hundraser kan i högre grad än andra drabbas av vissa sjukdomar. Kontrollera noga vilka begränsningar och undantag som hundförsäkringen innehåller och vad som kan bli aktuellt för just din ras.
  • Självrisk. Om du väljer en lägre självrisk får du en högre premie. Väljer du i stället en högre självrisk får du en lägre premie.
  • Välj långsiktigt.  Tänk långsiktigt när du väljer hundförsäkring och försök att bedöma kostnaden och skyddet under hundens hela förväntade livslängd. Uppgift om priser kan du få på försäkringsbolagens webbplatser.

Läs mer här!