Magnusson Petfood prisas för sitt hållbarhetsarbete

Magnusson Petfood prisas för sitt hållbarhetsarbete

Magnusson Petfood prisas för sitt hållbarhetsarbete

För att bidra till ett hållbart samhälle har Magnusson Petfood, en av Svenska Brukshundklubbens huvudsponsorer, länge drivit ett långsiktigt miljöarbete. Nu har de prisats för sina insatser och utsetts till Årets hållbara företag 2020 i sin hemkommun.

För familjen Magnusson som driver familjeföretaget Magnusson Petfood har hållbarhet och kvalitet alltid varit ledord. Deras främsta sätt att säkra både miljön och kvaliteten på hundmaten är att endast använda ingredien­ser av svenskt ursprung.
– Vi försöker köpa så lokalt som det bara går. I praktiken innebär det att det levereras färskt närproducerat kött varje morgon klockan 05.00 som under dagen tillagas tillsammans med färska ägg och grönsaker, kallpressad rapsolja som är rik på omega 3 och kolhydratkällor som potatis, morötter, ärtor och palsternackor, säger Jonas Magnusson.

Förutom de kortare trans­ porterna finns det många andra miljöfördelar med svenska råvaror.
– Ur ett hållbarhetsperspek­tiv är svensk köttindustri bäst i världen. Både vad gäller utsläpp och antibiotikaan­ vändning ligger vi väldigt lågt. Dessutom är svenska djurskyddslagar bland de striktaste i världen, säger Kåre Magnusson och tillägger:
– Att vi enbart använder svenska råvaror gör att vi kan spåra köttets ursprung från hundmatssäck till slakteri och vidare till vilken gård köttet kommer från. Det är unikt.

För att minska sina egen miljöpåverkan har Magnusson Petfood gjort många olika insatser:
– Hela vår anläggning är idag helt utsläppsfri. Vi tog hand om våra sista utsläpp redan för sju år sedan då vi såg till att samla upp och rena vårt diskvatten. Sedan dess är vattenånga det enda vi släpper ut. Elen som vi förbrukar är miljöel som kommer från vattenkraft och vår hundmat paketeras i miljövänliga papperspåsar.

Den senaste investeringen är ett värmeåtervinningssys­ tem som möjliggör att återcirkulera 25 procent av produktionsvärmen in i processen. Vid sidan om att reducera företagets energiut­tag har investeringen resulte­rat i utmärkelsen Årets hållbarhetsföretag 2020.
– Vi är väldigt hedrade av det här. Det är en tydlig bekräftelse på att vi tar vårt ansvar för hållbarhet och miljö, avslutar Jonas.

Magnussons Petfood

Årets hållbarhets­ företag 2020

Vinnarmotiveringen lyder:
”Familjen Magnusson är en välkänd djurmats- producent som i generationer har levererat djurmat i såväl Sverige som på export. Genom ett långsiktigt och ständigt pågående hållbarhets- arbete bidrar Magnusson Petfood till ett hållbart samhälle. Den senaste stora satsningen på ett energieffektiviserings- system är ännu ett bevis på företagets strävan att vara i framkant inom hållbarhetsområdet.”