Bristande tillsyn på flera hunddagis

Foto: Adobe Stock

Bristande tillsyn på flera hunddagis

En video som visar hur en hundskötare på ett hunddagis lyfter upp en hund i kopplet när den inte vill gå och sedan kastar tillbaka hunden på marken har fått stor spridning på sociala medier. Många är med rätta upprörda över beteendet skriver Aftonbladet.

Det aktuella hunddagiset har haft ett möte med hundägaren och hundskötaren har fått sparken. Händelsen har polisanmälts och en anmälan har skickats in till länsstyrelsen.
På ett annat hunddagis i Uppsala blev en hund attackerad och ihjälbiten av en större hund som var under inskolning när personalen tillfälligt lämnade dem ensamma i ett rum förra veckan. Händelsen har anmälts till polisen och länsstyrelsen.

5 tips när du väljer hunddagis

  • Prata med din uppfödare, dina hundvänner eller andra erfarna hundbekanta för att hitta ett bra hunddagis. Eftersom både lokaler och rutiner varierar är det viktigt att hitta ett dagis som passar både dig och din hund. Var ute i god tid för att i lugn och ro kunna välja det hunddagis som passar dig och din hund bäst. En del hunddagis har väntetider och vill att du skriver upp dig på en intresselista upp till flera månader innan hundens första dag på dagiset.
  • Fundera över varför du vill ha hunden på hunddagis och vad som passar bäst för dig och din hund. Vill du att den ska få sällskap och regelbunden tillsyn eller vill du att den även ska få extra stimulans under dagarna?
  • Ställ frågor till hunddagiset om hur deras rutiner ser ut. Hur många hundar är det? Hur mycket får de promenera varje dag? Blandas stora och små hundar? Tar de emot löptikar och måste hanar kastreras? Det är viktigt at du känner dig trygg med att lämna din hund i personalens händer.
  • Kontrollera att hunddagiset har lämpliga försäkringar, att ni skriver avtal och att det inte finns några anmärkningar från länsstyrelsens djurskyddsinspektörer. Jordbruksverkets regelverk kräver dessutom att personal på hunddagis ska ha rätt kompetens genom utbildning eller erfarenhet. Fråga gärna vilken utbildning och erfarenhet som personalen på hunddagiset har.
  • Inskolningen brukar ta 1–2 veckor beroende på hur hunden finner sig i sin nya miljö. En del hundar kan gnälla och bli nervösa inför lämningen. För att förebygga separationsproblem kan det vara en god idé att, innan hunden börjar på dagis, träna den på att vara ensam. Det kan ta ett tag innan hunden har vant sig vid dagiset, men om den efter flera veckor fortfarande är ängslig eller skäller mer, verkar spänd eller är uppe i varv så är just det här hunddagiset kanske inte helt rätt för er.

(Källa: Karisma utbildning, Svenska Kennelklubben)