Kör säkert och slipp böter

Bild: Adobe Fotomanufaktur JL

Kör säkert och slipp böter

Se till att hunden sitter säkert i bilen – annars finns risk för allvarlig olycka eller böter om du blir stannad av polisen.

I dag finns det över en miljon hundar registrerade i Sverige. Under pandemin har allt fler hushåll skaffat hund, många för första gången. Att transportera hunden på rätt sätt är viktigt, inte minst när det gäller trafiksäkerheten.

Att hunden ska vara fastspänd i bilen är en självklarhet. Det är dessutom olagligt att köra omkring med en lös hund. Skulle du åka fast ligger bötesbeloppet på 1 500 kronor. Anledningen är enkel – vid en inbromsning eller en olycka ökar chansen att hunden överlever samtidigt som risken för skador, både på hunden och andra passagerare minskar. En hund på sex kilo väger minst tio gånger mer om du krockar i 90 km/h. Det finns flera sätt att säkra hunden till exempel i en hundbur, en bilsele eller genom att sätta upp en hundgrind, ett bilgaller eller en så kallad avdelare. En bilsele ska spännas fast i säkerhetsbältet och vara anpassad efter hundens vikt.

Tänk på att det är olagligt att köra omkring med en för liten hundbur så se till att välja rätt storlek från början. Mät hundens längd från nosens spets till sittbenet när hunden står normalt. Multiplicera siffran med 1,1. Mät bröstbredden och multiplicera med 2,5 och mät hundens höjd när den står normalt.

(Källa: Vi Bilägare)