Allt fler vill ha med hunden på jobbet

Bild: Adobe Lightfield Studios

Allt fler vill ha med hunden på jobbet

När pandemin är över planerar närmare var femte hundägarna att ta med hunden till jobbet – det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra. Men de allra flesta förlitar sig på att vänner och släktingar ställer upp som hundvakt.  

I Sverige har det tidigare varit ganska ovanligt att medarbetare tar med sig hunden till jobbet. Men pandemin tycks ha ändrat på det. Så många som 18 procent av de tillfrågade hundägarna i Agria Djurförsäkrings undersökning anger att de efter pandemin kommer att ta med sig hunden till jobbet.

– Det är väldigt glädjande både för hundägare, hundar och kollegor att så många arbetsgivare välkomnar hundar efter pandemin! Hundar sprider trivsel, sänker stressnivåer och brukar trivas bra på arbetsplatser, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för sällskapsdjur på Agria Djurförsäkring.

I en studie från 2012 fann man att de medarbetare som tog med sig hunden till jobbet hade lägre nivåer av stresshormoner än de som inte gjorde detta. Anledningarna till att många arbetsplatser inte tillåter hundar är med hänsyn till allergiker och hundrädda personer. Men det finns inget generellt förbud mot att ha med hunden på jobbet. Med bra rutiner och utrymmen går det utmärkt att tillgodose allas behov.

Så löser hundägare passning av hunden efter pandemin enligt enkätundersökningen:

  • 25 procent tar hjälp av vänner och släktingar
  • 18 procent tar med hunden till jobbet
  • 15 procent planerar att anlita hunddagis eller dog walker
  • 14 procent åker hem under dagen och rastar hunden

Skapa trivsel för hunden på kontoret

  • Skapa en trygg och mysig plats för hunden på kontoret med en korg eller bädd och någon leksak. Många hundar gillar att ligga under husses eller mattes skrivbord eller avskilt i en hörna.
  • Om du jobbar i kontorslandskap kan kompostgaller fungera som avgränsning för hunden.
  • Se till att ha en handduk till hands för att torka av tassarna efter en promenad.
  • Sätt upp regler för hunden – den får inte skälla eller störa dina arbetskamrater. Låt den heller inte hälsa på alla som går förbi. Samtidigt får inte dina kollegor sticka till din hund godsaker i tid och otid.
  • Känn in så att hunden trivs och mår bra av att vara med på jobbet. De flesta hundar finner sig till ro, men det finns hundar som blir stressade av att vara på en arbetsplats där många människor rör sig.
  • Tänk på att hunden får många intryck på en arbetsplats som den inte får hemma. Många vittnar om att hunden är trött efter en dag på jobbet, särskilt innan den vant sig vid sin nya miljö.

Agria Djurförsäkrings enkätundersökning utförde med hjälp av Survey Monkey och över 500 hundägare har svarat på om hur de planerar hundens dagliga omsorg efter pandemin.