Bättre veterinärbesök med Fear Free

Stock.adobe.com

Bättre veterinärbesök med Fear Free

Fear Free-programmet grundades av den amerikanske veterinären Marty Becker och är utvecklat av experter inom beteende, medicin och hantering. Syftet är att minimera negativa upplevelser för djur i samband med veterinärbesök.

Evidensia Djursjukhuset Västerort i Stockholm har under en längre tid arbetat med metoden och ser tydliga effekter hos patienterna. Fear Free-certifieringen av djursjukvårdsanställda består av en utbildning i flera steg med målsättningen att djur inte ska känna någon ängslan alls vid vårdtillfället.

Metoden handlar om att förstå och minska djurens ångest genom att anpassa vårdmiljön och tillsammans med djurägaren tolka djurens signaler för att minska stress. Det kan vara bra att ta med sig något som hunden tycker om att äta eller leka med som distraktion.

– Vi vill genom vårt Fear Freearbete förebygga att djur som vårdas hos oss slipper uppleva stress i möjligaste mån. Det gäller hela vårdkedjan och därför utbildas alla delar av vår personal, berättar Jonna Smedberg, leg. djursjukskötare på Evidensia Djursjukhuset Västerort.

Ett stressfritt veterinärbesök börjar redan hemma med rätt förberedelser enligt Fear Free. I många fall inleds den negativa spiralen när hunden uppvisar nervositet i bilen. Därför är det viktigt att du tränar ditt djur att åka bil eller transporteras och försöker underlätta resandet om möjligt.

Avdramatisera besöket

För att enklast se om ditt djur är stressat kan du titta efter tecken som snabbare andning, hukande kroppsspråk, skakningar, stirrande blick, skällande, undviker kontakt, svårighet att koppla av eller vara stilla.

Många djur blir mer flyktbenägna eller upprörda/aggressiva vid stress, men det finns även de som blir stela och stilla. Om ditt djur vanligtvis äter mycket så kan det visa stress genom minskat matintresse.

Djur kan också påverkas av andra, både genom beteende och lukter. Om ett annat djur är oroligt i väntrummet kan det sprida sig till de andra väntande patienterna.

För att avdramatisera veterinärundersökningar kan du träna hemma på hantering som att lyfta tassar, titta i öronen, undersöka tänderna, bli fasthållen för blodprov samt ligga på sidan uppe på ett bord.

Är djuret van vid detta och får belöning i form av uppskattat godis så kan klinikvistelsen avdramatiseras. Det fungerar även åt andra hållet – positiva upplevelser hos veterinären gör det lättare att utföra egen behandling hemma.

– Vi har djurägare som tränat sina djur enligt Fear Free vilket gjort att vi kunnat ta blodprov på hundar som frivilligt bjuder på tassar eller ligger på sidan vilket gör undersökningen enklare, säger Jonna.

Ett annat alternativ är att besöka kliniken utan att träffa veterinär. Sitt i väntrummet och titta i butiken medan hunden får äta något gott och undersöka miljön. Det ökar de positiva erfarenheterna och minskar den emotionella laddningen.

Ibland behövs hjälp i form av medicinering med receptbelagda ångestdämpande preparat för att underlätta veterinärbesöken och idag finns det flera alternativ. Beroende på preparat kan de ges inför eller under besöket, ibland både och. Vissa djurkliniker och djursjukhus använder doftavgivare i sina undersökningsrum och väntrum.

(Källa: Evidensia)