Varm asfalt kan ge brännskador

Bild: Adobe Parilov

Varm asfalt kan ge brännskador

När det blir varmare än 25 grader ute och asfalten har direkt sol på sig gäller det att se upp. I värsta fall kan hunden få brännskador på tassarna om den går en längre sträcka.

Asfalt kan snabbt nå temperaturer på över 45–50 grader en varm sommardag. Tänk därför till när du är ute och promenerar och försök i så stor utsträckning som möjligt att undvika varm asfalt.

Brännskador märks ofta genom att hunden stannar till och slickar sig om tassarna. Trampdynorna rodnar och den yttre huden kan lossna. Om brännskadan är allvarlig kan vätskande sår och blåsor bildas vilket gör mycket ont på djuret.

Om din hund har fått ömma trampdynor är det viktigt att skydda tassarna från större skada. Gå endast korta promenader och undvik då asfalt. Tassarna kan också skyddas med skor eller tassbandage.

Vid en lindrig brännskada kan du troligen behandla tassarna hemma. Tvätta såren med ljummet vatten och mild tvål för att minska risken för infektioner. Om din hund har mycket päls på tassarna kan du behöva klippa bort det så att pälsen inte fastnar i såren och försämrar sårläkningen. Djuret får inte heller slicka på såren och bör därför hållas under uppsikt. Har du en krage så använd gärna den.

Det finns desinfekterande läkemedel och lindrande geler som kan användas på trampdynorna för att hålla rent och minska smärtan, men rådfråga veterinär innan.

Om din hund inte kan gå på tassarna grund av ömhet och sår, bör du uppsöka en veterinär som kan behandla djuret med smärtstillande medicin och eventuellt skyddande bandage.

(Källa: Agria)