Temautställning med hundar

Bild: Kaleido

Temautställning med hundar

Har du vägarna förbi Uppsala i sommar så passa på att besöka utställningen Hund & Katt på Kaleido. Här har 14 konstnärer fått tolka husdjuren i papper, trä, brons och lera.

En av konstnärerna är Sara Hjelmstedt som arbetar i papier-maché. Hon deltar med bland annat en fransk bulldog, en schäfer och en jack russel.

– Alla raser har olika former, öron och uttryck. Katter är svårare att göra, de är så lika i sina former. I mitt material, papier-maché är det svårt att forma päls, det är svårt att göra något som är fluffigt i hårt material, säger hon till Upsala Nya Tidning.

Hanna Beling, Uppsalaskulptör, gör sina originalformer i vax och paraffin och deltar med en guldfärgad bostonterrier.

– Jag har hittills gjort bostonterrier och bulldoggar, de är så uttrycksfulla. Nu har jag börjat med en mops, säger Hanna.

För Kajsa Ullman är det tryckta hundar som gäller. Hon arbetar med schabloner som hon själv har tecknat och sedan trycker på olika tyger.

Elisabet Berg, utställningsintendent på Kaleido säger att konstnärerna gärna hakade på när de fick en inbjudan.
– Hundar och katter berör oss. De är roliga motiv, man kan förmänskliga dem, göra dem gulliga, vassa eller abstrahera dem, men folk ser fortfarande att det är hundar och katter.

Utställningen öppnar lördag 12 juni på Godsmagasinet, Östra station, i Uppsala.