Välj rätt ras i dyrtider

Stock.adobe.com

Välj rätt hundras i dyrtider

Vissa hundraser är friskare än andra och har lägre kostnader för veterinärbesök och försäkring, något som kan vara viktigt när ekonomin tryter. Här är de billigaste och dyraste valparna att försäkra i Agria. 

En färsk undersökning visar att 95 procent av hundägarna säger sig vara medvetna om att det finns olika hälsoproblem hos hundraser. Ändå är det bara knappt hälften (47 procent) som väljer valp utifrån just hundrasens hälsa.

– Kostnader för veterinärvård är något som många djurägare oroar sig över i dagsläget när hushållsekonomin försämrats. Genom att välja en hundras som är frisk och sund går det att spara på både veterinärvårdskostnader och försäkringspremie, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Exempel på hundar som sällan använder sin försäkring och därmed har lägre kostnader för veterinärvård och försäkringspremie:

Finsk spets 308 kronor per månad i försäkringspremie
Lancashire heeler 322 kronor per månad i försäkringspremie
Isländsk fårhund 322 kronor per månad i försäkringspremie
Breton 322 kronor per månad i försäkringspremie
Bearded collie 338 kronor per månad i försäkringspremie
Jack Russel Terrier 338 kronor per månad i försäkringspremie

Andra hundar i samma kategori är exempelvis drever, shiba inu, olika stövare, lhasa apso, gråhund och karelisk björnhund.

Exempel på hundar som ofta använder sin försäkring och därmed har högre kostnader för veterinärvård och försäkringspremie:

Irländsk varghund 965 kronor per månad i försäkringspremie
American Bully 965 kronor per månad i försäkringspremie
Berner Sennen 920 kronor per månad i försäkringspremie

Andra hundar i samma kategori är exempelvis boxer, rottweiler, engelsk mastiff, blodhund, dobermann, bullterrier och engelsk bulldogg.

Priserna ovan gäller för produkten Hundras Extra: 60 000 kronor i veterinärvård, självrisk 3 400 kronor + 15 %, självriskperiod 135 dagar.