Stora prisskillnader mellan hundpensionat

Stock.adobe.com

Stora prisskillnader mellan hundpensionat

När familjen reser på semester kan det innebära att hunden får checka in på pensionat. Men priserna för pensionat varierar kraftigt och kan kosta allt från 1 500 kronor till över 5 000 kronor visar en sammanställning som Agria har gjort.

Det är inte de allra största städerna som toppar prislistan – i stället är det dyrare på andra orter som Örebro och Uppsala och runt flygplatserna där utbudet är som störst. Det kan däremot vara svårt att hitta hundpensionat centralt i större städer, eftrsom de oftast ligger ett par mil utanför stadskärnan.

Om du hör till den stora skaran som kör norrut till svenska fjällen under sportlovet kan det vara en bra idé att boka ett hundpensionat som ligger längs vägen till skidorten – chansen är stor att det är ett billigare alternativ och dessutom lättare att få plats. Det är också närmare till hunden vid behov.

– Hundpensionat är ett bra alternativ om du inte har en hundvakt när du reser bort. Tänk på att se över hundens grundläggande vaccinationsskydd och se till att den är vaccinerad mot kennelhosta, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Tillsyn av valpar gör att priset kan öka ett par hundralappar per dygn, då de kräver mer passning. Vissa pensionat baserar sina priser på hundens storlek, andra ger rabatt om man lämnar in fler än en hund eller om hunden kan bo med en eller flera kompisar.

I grundavgiften ingår vanligtvis en bur eller ett rum, dagliga promenader, utsläpp i rasthage och utfodring, men inte foder. Många pensionat erbjuder en lång rad tillval, som lyxigare bur eller rum, bad, klo- och pälsklippning, massage, borstning, öronrengöring, specifik träning och att bo inne i huset med personalen.

För att hunden ska känna sig trygg och göra sig hemmastadd uppmanas djurägarna att ta med en filt eller bädd som hunden är van vid och där den känner igen hemmets doft. Favoritleksaker och tuggben kan också vara bra att packa ner, tillsammans med hundens eget foder.

Inför en vistelse på hundpensionat är det viktigt att hunden är grundvaccinerad samt vaccinerad mot kennelhosta. Det är också bra att se över hundens försäkring, så att både hund, ägare och personal kan känna sig trygga. Många pensionat har också krav på att hunden är försäkrad.