Seniorer + hundar = sant

Bild: Adobe Yakobchuk Olena

Seniorer + hundar = sant

Hundar bjuder på härligt sällskap och kanske extra mycket på ålderns höst. Nära en fjärdedel av Agrias kunder över 65 år njuter av en fyrfota vän vid sin sida.  

En hunds villkorslösa kärlek och känslan av att känna sig behövd betyder mycket – kanske särskilt för äldre. Hunden kan dessutom bidra till en bättre fysisk hälsa eftersom de på ett naturligt sätt gör att ägaren kommer ut och rör på sig och träffar andra hundägare att småprata med. Men alla hundar passar inte alla människor.

– Tänk igenom vem du är och hur du lever innan du börjar fundera på val av ras. Gillar du att vandra i skog och mark, eller är du mest ute efter stillsamt sällskap? Gillar du att pyssla med en lång päls, eller föredrar du en hund som inte fäller alls? Då är det helt olika raser du ska titta efter, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring.

Valpar är underbara, men också krävande. Kanske passar det bättre att ta över en omplaceringshund eller adoptera en vuxen hund från Hundstallet. Ett annat alternativ är att bli fodervärd. Det är inte ovanligt att kennlar lämnar ut hundar till fodervärdar för att i framtiden kunna ta valpkullar efter hunden.

Fundera också på hur mycket tid och pengar du är beredd att lägga löpande på din hund. Vissa raser har till exempel krävande pälsar som innebär avancerad pälsvård eller klippning, medan andra har mer lättskött päls som enkelt kan hållas fin på hemmaplan. En gnagande tanke hos seniorer som går i hundköpartankar kan vara vad som händer med hunden om man själv inte kan ta hand om den under en längre eller kortare period.

– Prata gärna med anhöriga och vänner innan hundköpet. Ofta finns det flera som kan tänka sig att ta hand om hunden både tillfälligt och under längre perioder, säger Patrik Olsson.

Tänk på det här, om du som senior köper en hund:

  • Varför inte satsa på en vuxen hund? Leta efter omplaceringshundar eller fodervärdshundar.
  • Gillar du pälsvård eller inte? Välj en hund med en päls som passar dig.
  • Läs på om rasens hälsa – är det en frisk ras eller dras den med rasspecifika sjukdomar?
  • Vem kan vara hundvakt om du skulle bli sjuk eller oförmögen att ta hand om din hund?
  • Gör en genomtänkt budget innan köpet för att slippa tråkiga överraskningar.
  • Försäkra din hund. Även till synes enkla åkommor kan kosta stora summor om hunden behöver vård.