Semestra i hundens tecken 

Bild: Adobe Phil Stev

Semestra i hundens tecken 

Färdas säkert, fixa svalkan och nosa upp ett boende som passar både två- och fyrbenta familjemedlemmar. Doggy och campingkedjan First Camp ger sina tio bästa tips för hur du semestrar hundvänligt i sommar.

En undersökning från Doggy visar att 92 procent av landets hundägare tar med sig hunden på semestern i Sverige. När resan går utomlands tar en av fem med sig hunden. Dessutom är de noga med att anpassa semestern så att den passar både fyrbenta och tvåbenta. Samma undersökning visar nämligen att både val av boende och aktivitet anpassas efter hundens behov.

10 hundvänliga semestertips: 

Res säkert: Hundar är välkomna ombord på de flesta färdmedel, men försäkra dig om att din hund reser säkert oavsett hur ni väljer att resa. I bil eller husbil är det en krocksäker bilbur eller ett säkerhetsbälte för hund som gäller. Med en non-spillskål med kant skvalpar inte vattnet ut om färden går över en gropig landsväg. På så vis kan hunden dricka när den själv vill under resan. Se till att ta pauser ofta och låt hunden sträcka på benen! 

Välj ett hundvänligt boende: Att koppla av en vecka på campingplatsen, sommarstället eller andra hundvänliga alternativ tillsammans med hela familjen är en tio-poängare för hunden. Campingkedjan First Camp har nära 50 destinationer i Sverige där hunden alltid är välkommen. Flera har dessutom hunddusch, rastgårdar och hundbad runt knuten. Den som checkar in med en hund i sommar får en godispåse från Doggy i receptionen.

Planera i tid: Planera i förväg. Nosa rätt på prunkande stadsparker, svalkande badplatser och hundvänliga restauranger, caféer och campingar där hela familjen är välkomna. Tjänster som Tamedhunden.se, hundsemester.se och Facebookgrupper i ämnet tillhör några av de som samlar nyttiga tips och bra hundalternativ inför resan.

Logga ut, ladda om: Byt ut arbetsplatsen mot öppet hav, soliga kuster och slumrande skogar. Logga ut från jobbmejl, sätt mobilen på ljudlöst och pinna ut på stora som små äventyr med din hund. Det är återhämtning för er båda!

Svalka är A och O: Hundar svettas inte som människor och blir lätt överhettade. Varma sommardagar behöver de därför lite extra hjälp att kyla ner sig. Du får aldrig lämna din hund utan tillsyn om temperaturen i din bil riskerar att överstiga 25 grader, det gäller också husbil och husvagn. Temperaturen blir lätt det dubbla i en bil, ha därför som regel att aldrig lämna hunden ensam.

Släck törsten: När solen gassar behöver hundar dricka mycket för att inte bli uttorkade, så se till att packa med mycket vätska. Våtmat innehåller också mycket vätska. Att skära paté i små bitar och frysa in är ett smart tips på svalkande mat att servera vid extra heta dagar.

Aktivera mera: Med balansövningar, simträning, söklekar eller klassisk apport har både du och din hund kul. Glöm bara inte att bättra på med solstift runt nosen, hundar kan faktiskt också bli solbrända. Och tänk på att värme gör hunden både trött och sugen på skugga. Det är därför klokt att spara löpturen, långpromenaden eller cykelsvängen till morgonen eller kvällskvisten.

Ner i plurret: Många hundar älskar att bada! På nätet finns listor med hundvänliga badplatser runt om i landet dit hundar är välkomna. Packa gärna ner badvänliga leksaker som flyter, kanske till och med en flytväst? Och kom ihåg att torka hunden torr efteråt för att fukteksem.

Om olyckan är framme: På resande fot är det än svårare för vilsna hundar att hitta tillbaka. I Sverige ska alla hundar vara ID-märkta och registrerade hos Jordbruksverket. Det gör det enklare att återförenas om olyckan är framme. Att spara ner telefonnummer och adress till den lokala veterinären är en god idé. Det tar inte många sekunder, men kan rädda livet på en hund som råkat illa ut.

Hemma bäst? Ibland blir det svårt att semestra hundvänligt. Kanske har din hund det bättre hemma? I så fall är det lugnare att låta den bo hos släkt, vänner eller på ett hundpensionat.