Ny studie visar att hundar är självmedvetna

Bild: Adobe Soloviova Liudmyla

Ny studie visar att hundar är självmedvetna

Hundforskare från Loránd University i Budapest har i en studie undersökt om hundar förstår var deras egen kropp befinner sig i förhållande till omvärlden och att det finns ett “jag”.

Flera studier har tidigare försökt ta reda på om djur är självmedvetna. Det mest kända experimentet är det så kallade spegeltestet, där man ritar en prick i pannan på ett djur och ser deras reaktion när de tittar på sig själva i en spegel. Djur som schimpanser, delfiner, elefanter och skator har klarat testet.

I den nya studien deltog 32 hundar i ett experiment där de skulle ge ett föremål till sin ägare. När föremålet låg löst på marken var uppgiften enkel, men det blev svårt när leksaken satt fast i marken. När leksaken som ett sista steg sattes fast i en matta som hunden stod på förstod den att den måste flytta på sig för att kunna ge mattan till sin ägare. Det här tycker forskarna tyder på att hundar har en sorts självmedvetenhet eftersom de förstår att deras egen kropp är hindret. I studien klarade 27 av 32 hundar uppgiften.

Per Jensen forskar på hundar vid Linköpings universitet och har tagit del av resultatet.

– Jag tror att det här betyder att hundar har en insikt om att de existerar i sin egen kropp och att deras kropp har en förmåga att påverka omgivningen, säger Per Jensen till SVT Nyheter.

Vetskapen om att djur är självmedvetna kan få oss att ändra inställning till dem.

– Då kan vi förstå att djurens upplevelser kanske inte är så långt ifrån våra egna. Det är i sin tur väldigt viktigt när vi funderar på hur vi behandlar djuren, förklarar Per Jensen.