Möt Äxit – Årets polishund

Bild: SKK

Möt Äxit – Årets polishund

Årets vinnare, 6-åriga Äxit, är en tysk schäferhund från Memorix kennel som tjänstgör som patrullhund med sin förare Adrian Wallin, 35, i Region Mitt. Här spårar han bland annat bovar och försvunna personer.

Adrian Wallin började vid polisen 2009 och blev hundförare 2013 utan någon egen erfarenhet av hundar, vilket är ganska ovanligt bland polisens hundförare.

– Jag har alltid gillat djur. Vi hade hästar hemma när jag växte upp, men jag har aldrig haft hund själv innan jag blev hundförare, berättar han.

Äxit är hans andra hund och Adrian beskriver honom som väldigt självständig med mycket egen vilja. Bland Äxits starkaste sidor nämner han den fantastiska nosen och hans sätt att spåra.

– Han är extrem i nosarbetet och under spårning kan han försvinna i sin egen värld, men han har varit en utmaning och det tog en stund innan vi accepterade varandra, säger Adrian.

En insats där Äxits spårförmåga spelade en avgörande roll var när en 13-årig pojke försvann under en löptur en het sommardag. När Adrian och Äxit kom till platsen hade pojken varit borta i tre timmar och kunde inte hittas trots att många hjälpte till i sökandet. Äxit började spåra och fann pojken medvetslös på grund av värmeslag på ett fält med högt gräs. Adrian fick leda arbetet med att kyla ner honom och få dit ambulanspersonal, vilket räddade pojkens liv.

– Jag har tänkt mycket på den här insatsen i efterhand och det är sådana här händelser som gör allt arbete man lägger ner värt det, avslutar Adrian.

Priset för Årets polishund delas ut på MyDog 6–9 januari 2022 på Svenska Mässan i Göteborg. Föraren till Årets polishund får ett resestipendium och hunden får en stor fin rosett, ett smaskigt ben, ett vackert diplom och sex månaders hundfoder från Royal Canin samt en skön bädd från Bia Bädden.

Utdrag ur juryns motivering

Under nomineringsperioden 2020/2021 har patrullen ett brett spann där de både räddat liv och gripit misstänkt mördare, samt att Äxit har försvarat sin förare med kollegor i trångmål. Äxit har utfört det där lite extra såväl som det vardagliga och har under perioden ett imponerande antal gripna och omhändertaganden. I sin personlighet är Äxit en intensiv och till viss del även en krävande hund. I sin roll som tjänstehund har han verkligen funnit sin plats. Äxits stora arbetsvilja och idoghet har resulterat i allt från noggrant nosarbete med funna små föremål till att agera i våldsamma situationer där han har försvarat sig själv, sin förare och hans kollegor. Äxit och Adrian är ett mycket väl fungerande ekipage och ett stort operativt stöd för både yttre och inre personal. Patrullen är med detta extraordinära representanter för polishundverksamheten.

Juryn bestod av Brith Andersson, Svenska Kennelklubben, Klas Johansson, Polismyndigheten och Johan Petersson, Polisens Hundförarförbund.