Max hittade knark för 100 miljoner

Foto: André de Loisted

Max hittade knark för 100 miljoner

Labrador retrieverhanen Max har utsetts till Årets narkotikasökhund 2023. Under ett år har han tillsammans med sin förare Frida Hessbo hittat narkotika och vapen som beräknas motsvara en samhällsnytta om över 100 miljoner kronor.

Max är, liksom förra årets vinnare Loki, född i Storbritannien och kom till Sverige som ettåring. Den energiska unghunden hamnade hos Frida Hessbo i Skåne. Efter grundutbildningen på sex månader klarade han av certifieringen för sök på olika sorters lokaler, fordon samt personsök i juni 2019, samma månad som han fyllde två år. Sedan dess har han varit i tjänst hos Tullverket i Skåne. Max söker efter narkotika, vapen och ammunition.

– Max är extremt arbetsvillig, han tycker att det är roligt att söka. När man jobbar handlar det mycket om relationen mellan hund och förare, att den måste fungera. Det är viktigt att man är en match. Max vill jobba tillsammans med mig. Han är lyhörd men ändå självständig, säger Frida Hessbo.

Bland beslagen som juryn särskilt nämner i sin motivering fanns ett stort parti narkotika som låg packat i en dieseltank på en lastbil samt nio vapen som hade gömts inne i en bils kaross. Båda fynden ”bestod av svåråtkomliga doftbilder i ytterst utmanande miljöer”.

Förutom att bevaka gränsen i Sverige, representerar Max och Frida Hessbo även Sverige i EMPACT, som är ett EU-samarbete mot organiserad brottslighet. Där byter hundförare erfarenheter och träningsmetoder för att utvecklas. Under ett av EMPACTS träningstillfällen fick deltagarna till exempel arbeta vid gränsen till Ukraina, där det på grund av kriget ju finns väldigt mycket vapen i omlopp.

Ur juryns motivering:

”Det här är ett ekipage som tack vare flera års arbete och träning har kommit att bli mycket skickligt. Med sitt engagemang och sin stora entusiasm är de förebilder. Internt stöttar och hjälper de kollegor att utvecklas och externt företräder de Tullverket som representanter i EMPACT, EU-samarbetet mot organiserad brottslighet.”

Årets narkotikasökhund

Utmärkelsen Årets narkotikasökhund har delats ut sedan 1993 för att uppmärksamma tjänstehundarna inom Tullverket som arbetar med att hitta narkotika.

Vinnaren får motta sitt pris på Stockholm Hundmässa i december. Den vinnande narkotikasökhunden får en fin rosett, ett smaskigt ben, en ny hundsäng från Bia Bed och foder motsvarande sex månaders förbrukning från Royal Canin. Föraren till Årets narkotikasökhund får ett resestipendium till ett värde av 20 000 kronor.

Max hittade knark för 100 miljoner
Foto: André de Loisted