Så får du loss en pinne som fastnat

Stock.adobe.com

Så får du loss en pinne som fastnat

När en hund tuggar på en pinne eller ett ben kan det lätt hända att bitar fastnar mellan överkäkens tänder, tvärs över gommen. Så gör du om något fastnar i din hunds mun.

Många hundar älskar när ägaren kastar i väg en pinne och rusar efter för att fånga den i luften. Försök lära din hund att lära sig att allt bära en pinne mitt på och inte ena ändan.

Ofta går det bra, men det som kan hända är att pinnen går rakt in i munhålan. Skador kan då ses i svalget eller vid sidan av tungbasen. Pinnrester (eller växtdelar) kan bli kvar och det kan utvecklas en böld som exempelvis kan visa sig vid sidan på övre delen av halsen.

Om någonting fastnat i hundens mun eller svalg, exempelvis pinne mellan överkäkens tänder, börjar hunden oftast kvälja och krafsa sig om munnen för att försöka få ut föremålet som fastnat. Men det händer att det enda symtomet kan vara illaluktande andedräkt.

Om du inte lyckas få ut föremålet som fastnat bör du ta hunden till veterinären snarast. Om det kommer blod ur munnen eller från tungan, men du ser inget sår, eftersom det ofta sitter långt bak i svalget. Ibland kan pinnen brytas av eller bark lossna. Då är det viktigt att hunden får veterinärvård.

Så gör du om något fastnar i din hunds mun

  • Öppna hundens mun
  • Lokalisera var föremålet har fastnat
  • Försök att försiktigt ta ut det
  • Undersök om det blivit sår i munnen
  • Om du inte lyckas, ta hunden till veterinären

(Källa: Agria)