Ledarhundsförare utsätts för hot och hat

Foto: Synskadades Riksförbund

Ledarhundsförare utsätts för hot och hat

För första gången finns det siffror på den negativa särbehandlingen av ledarhundsförare. En fjärdedel av alla ledarhundsförare har utsatts för hat, hot och våld.

Hälften av alla ledarhundsförare har utestängts från olika lokaler. För en av fyra händer det flera gånger om året. En fjärdedel av alla ledarhundsförare har utsatts för hat, hot och våld. Det kan till exempel handla om att någon kastar sten, snöboll, vattenballonger eller smällare mot ledarhundsekipaget. Eller så hotar de med att sparka, eller sparkar, hunden.

Av ledarhundsförarna har 51 procent uppmanats att lämna hunden i ett rum bredvid, eller någon annanstans där hen inte kommer befinna sig. För att inte bli utestängda eller få andra obehagliga problem lämnar 40 procent av ledarhundsförarna sin ledarhund hemma. På så vis blir hunden inte en black om foten och man kan vara säker på att bli insläppt.

Det är 38 procent av ledarhundsförarna som tillgriper den hanteringsstrategin en eller flera gånger om året. En liknande hanteringsstrategi är att både hund och hundförare stannar hemma och avstår från att delta i olika aktiviteter (37 %). Det negativa bemötandet sker inom de flesta samhällsområden, de vanligaste platserna är restaurangbranschen, färdtjänsten och på gym.

Resultaten kommer från en masteruppsats i sociologi från Göteborgs universitet.