Jämtland toppar hundligan

Stock.adobe.com

Jämtland toppar hundligan

Jämtland är hundtätast i landet. Men för att hitta toppen på kommunlistan får man leta i helt andra län. Det visar en ny sammanställning med siffror från Jordbruksverket.

Med 206 hundar per tusen invånare toppar Jämtland hundligan i landet. Här bor hela 27 383 hundar, vilket motsvarar en femtedel av befolkningen i länet. Kattligan toppas däremot av Gotland, där det bor 4 571 katter bland de 61 173 invånarna.

– Hundar och katter är omtyckta djur, något som siffrorna i vår sammanställning verkligen visar. I vissa kommuner utgör hundarna nästan en tredjedel av befolkningen, säger Anita Moliis Larsson, expert på djurförsäkringar hos Dina Försäkringar.

Lite överraskande återfinns inte kommunerna med högst antal hundar i förhållande till sin befolkning i de mest hundtäta länen. I stället är det Sorsele i Västerbotten, med sina 884 hundar, som toppar kommunernas hundliga (384), följt av Dorotea (327), Åsele (320) och Härjedalen (319).

Att ge sin hund ett kort och tvåstavigt namn är vanligast i Sverige. Efter Molly i hundnamnstoppen följer Bella, Charlie och Doris.

– När man ska välja ett namn åt sin hund är det viktigt att tänka på hur djuret kommer att reagera på det. Ett långt och krångligt namn kan lätt förvirra. Namn som Sigge, Doris och Bella är fördelaktiga eftersom de både är lätta att känna igen och enkla att ropa, säger Anita Moliis Larsson.