Varning för hundar på svag is

Pressbild

Varning för hundar på svag is

Vinterhalvåret med lömska isar är den period på året då flest hundar drunknar. Nu när termometern visar plusgrader i stora delar av landet försvagas isarna och det går snabbt. Statistik från Agria visar att varje år drunknar minst ett 60-tal hundar.

Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp eller där isen plötsligt blir tunnare. Många hundägare drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

– Som hundägare gäller det att inte springa efter hunden ut på isen eftersom risken är stor att den inte bär din kroppsvikt. Försök i stället att locka tillbaka hunden till trygg mark. Det enklaste sättet att undvika drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar. Om hunden går lös måste den vara lydig och agera direkt på inkallning, säger Patrik Olsson, hundexpert på Agria.

Om hunden hamnar i en isvak och du lyckas få upp den, är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden för att få i gång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till.

Om hundar och vinterisar

  • Utrusta hunden med sele och lång lina under skridskoturen istället för att ha den lös.
  • Om hunden är lös – försäkra dig om att den alltid kommer på inkallning.
  • Spring inte ut på isen – locka tillbaka hunden i stället.
  • Torka den torr och massera hunden om du lyckas få upp den ur vaken.
  • Låt hunden röra på sig för att stimulera blodcirkulationen.