Grillat? Nej tack!

Grillat? Nej tack!

Visst är det härligt när värmen återvänder och vi kan börja använda grillen igen. Men det är inte lika härligt för alla, tyvärr.

Varje år måste hundar få akutvård efter att ha ätit mat från grillat. Det kan röra sig om ben, träspett och majskolvar.

– Vanligast är att hunden fått i sig främmande kropp som det heter. Det kan vara ben från olika sorter av kött och fisk, majskolvar eller träspett som fastnar i magen vilket gör att hunden måste buköppnas med både lidande för djuret och stora kostnader som följd. Sen är det allmänt onyttigt med fet grillad mat som gör att magen slår bakut, med både kräkningar och diarré som följd, säger Odd Einar Bruem, chef djurförsäkring på Svedea.

Det som försvårar kring grillen är förstås att när vi har gäster hemma kring grillen så har vi kanske inte lika bra uppsikt över maten som inne i köket. Eller så får någon gäst för sig att det är kul att ge mat till hunden.

Här är fem tips från Svedea:

  1. Prata med gästerna. Be dem att inte bjuda från grillen.
  2. Ge inte hunden rester. Överblivna ben från fågel, fläsk, nöt, lamm och fisk kan orsaka stopp i tarmen på hunden. Dessutom kan de fastna i gommen eller matstrupen eller splittras till vassa bitar i mage och tarm. Även majskolv kan orsaka svåra problem. I värsta fall krävs operation.
  3. Undvik feta såser och kryddor. För mycket fett kan leda till att hunden får inflammerad bukspottkörtel och starkt kryddad mat kan orsaka kräkningar och diarré.
  4. Se upp med spetten. Om hunden får i sig ett grillspett i trä kan det sticka hål på magsäcken.
  5. Håll uppsikt. Om du vet att hunden fått i sig något olämpligt från grillen är det viktigt att se hur hunden påverkas. Försämras hundens allmäntillstånd eller om den verkar förstoppad så kontakta veterinär.

    Läs hela pressmeddelandet från Svedea här.