Fästingsäsongen är här

Foto: Adobe mraoraor

Fästingsäsongen är här

När värmen och våren kommer dyker även fästingarna upp. Du kan skydda din hund med hjälp av olika medel som finns att köpa på apotek och i välsorterade djurbutiker.

Fästingarna sätter sig gärna där det är varmt och lätt att bita sig fast. Titta därför extra noga i ansiktet, på halsen, bakom öronen, på tassarna samt i ljumskar och armhålor. Det kan vara svårt att upptäcka fästingar, särskilt om din hund har lång och tjock päls. Därför är det viktigt att regelbundet gå igenom hundens päls, framförallt efter skogspromenader.

Fästingen plockas enklast bort med en fästingplockare. På apoteket finns ett stort sortiment av krokar, lasson och pincetter. Pincetter är enkla att använda, men tänk på att en pincett kan krossa fästingen. Lasson nyper automatiskt öglan runt fästingens huvud, men för mindre fästingar som är svåra att avlägsna brukar en krok fungera bäst. När du avlägsnat fästingen är det viktigt att tvätta området med desinfektionsmedel. En mindre inflammation med svullnad kan uppstå, men försvinner oftast inom några dagar.

Majoriteten av fästingarna är inte smittbärare, men risken att din hund insjuknar är större ju längre fästingen få sitta kvar. De vanligaste fästingsjukdomarna är borrelios och anaplasmos.
Du kan skydda din hund mot fästingar med hjälp av olika medel. En del är receptfria medan andra kräver recept från veterinären. De flesta kommer i form av halsband, spot-on droppar eller tabletter.

Fästingsjukdomar

Borrelia: En bakteriesjukdom som kan infektera hundar, men ger sällan några symtom. Ungefär fem procent av de drabbade hundarna insjuknar.

Anaplasmos: En bakteriell infektion som främst drabbar hundar. Symtomen är trötthet, dålig aptit, ömhet och feber.

TBE: En extremt ovanlig sjukdom bland hundar. Hundar kan dock ta med sig fästingar som kryper vidare till människor och smittar oss med TBE.

(Källa: Agria)