Bada tillsammans i sommar

Bild: Adobe Viktor

Bada tillsammans i sommar

Vissa hundar älskar vatten och att simma medan andra har en mer skeptisk inställning till att bli blöta. Delvis beror det på att vissa raser faktiskt är avlade för att arbeta i vatten. Men du kan också lära din hund att tycka bättre om vatten.

Att ha en hund som tycker om vatten har flera fördelar. Dels är simning och vattenlek utmärkt styrke- och konditionsträning, dels är det skönt för hunden att kunna svalka sig under varma sommardagar. En viktig sak är att inte stressa hunden eller försöka tvinga den till att tycka om att bada.

Knep för att få hunden att bada:

Hitta ett hundbad. Leta reda på en badplats där hundar är välkomna. På allmänna badplatser är hundar som regel inte det. Vissa kommuner är duktiga på att anlägga speciella hundbadmedan det i andra kommuner inte finns några.

Grund sandstrand. När du vill vänja hunden vid vatten tänk på att det ska vara lätt att ta sig i och ur vattnet från badplatsen. En strand med stabil botten där hunden själv kan bestämma sitt tempo i och ur vattnet är ett betydligt bättre alternativ än hala klippor och djupt vatten.

Locka med leksak eller godis. Låt hunden leka i vattenbrynet. Gillar den leksaker är flytande sådana perfekta att ha med. I bästa fall glömmer hunden snart bort att vattnet är obehagligt och fokuserar istället på det positiva.

Har du en hund som tycker bättre om godis än leksaker? Då kan det vara bra att känna till att det finns mindre och lättare hundkex som flyter. Hiva ut en näve sådana i vattnet och låt hunden strosa runt och smaska i sig dem. När hunden verkar acceptera att vada runt i vattnet kan du prova att kasta leksaken eller kexen längre ut och se om hunden vågar sig på att testa ett par simtag.

Tar tid att hitta rätt teknik. De första gångerna hunden simmar brukar det stänka en hel del eftersom den oftast gör det med frambenen ovanför ytan. Hunden kan se lite panikslagen ut,men när den förstår att den flyter brukar den lugna sig. Då brukar också tekniken förbättras och den lär sig att det går enklare att simma med frambenen under vattenytan.

Låt hunden gå i vattnet själv. För att hjälpa hunden att förstå att den faktiskt flyter när den simmar, sätt på den en flytväst i början. Kan du dessutom följa med hunden ut i vattnet och hålla i handtaget, som brukar sitta på ryggen på hundflytvästar, blir du en stor trygghet för din hund.

Låt en badglad hund visa vägen. Ytterligare ett bra knep att ta till är att låta den något osäkrare hunden vistas i vatten med en hund som älskar att bada. Då brukar det inte ta lång tid innan den skeptiska vovven tar efter kompisen.

(Källa: Agria)