Hund & Katt – ny P1 serie

Pressbild

Hund & Katt – ny P1 serie

Hunden och katten kallas ”människans bästa vänner”. De är individer vi lever våra liv med – men hur mår de och vilken välfärd ger vi dem? Hur kan vi kommunicera med våra djur, och hur skiljs vi åt vid livets slutskede?

I serien Hund & Katt, som sänds i åtta avsnitt under sommaren i P1, tittar journalisten och programledaren Agneta Furvik lite närmare på hunden och kattens roll och hur vi behandlar våra vänner. Hon har två egna katter, Krakel Spektakel och Kusin Vitamin, och har själv ett stort engagemang i djur.

– Det är mycket vi inte vet, och kanske gör fel eller bristfälligt i relationen till våra djur. Till exempel ökar depressioner, och förskrivningen av antidepressiv medicin bland hundar, nästan i samma takt som hos människan, säger Agneta.

Sommarens teman är hundfilosofi, adoptioner, våld, språk, servicehundar, depressioner, döden och välfärd.

I det avsnitt som handlar om servicehundar, får vi bland annat möta de hundar som hjälper personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Servicehundar som stöttar i livets slutskede har en tuff roll och eftersom hunden är van att verkligen knyta an kan det vara svårt att tvingas jobba med ständiga avsked.

I ett annat avsnitt berättas om hur hundar och katter har visat sig kunna hjälpa polisen och socialtjänsten att upptäcka det som händer i det fördolda, eftersom djuren ofta blir det tysta vittnet i våldsutsatta familjer samtidigt som de kan vara ett viktigt stöd för dem som är utsatta.

Hundar kan lära sig hundratals ord, till och med kommunicera meningar, och katten vet mer än vi anar om vad som sägs hemma.

– Våra hundar och katter mår allra bäst av att vi iakttar dem och ser vad de uttrycker för behov samt att vi låter dem ta sin egen plats i vårt liv tillsammans med oss, säger Agneta.

Serien Hund & Katt sänds åtta söndagar i sommar med start 3 juli kl. 14.30. Serien går även att lyssna på i appen Sveriges Radio Play.