Åldrande påverkar hundars spermakvalitet

Åldrande påverkar hundars spermakvalitet

Minskad fruktsamhet är en betydande utmaning inom hundaveln, vilket kan påverka avelsframsteg och genetisk variation i vissa raser.

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har genomfört en studie som undersöker sambandet mellan hormoner producerade av testiklarna och spermakvaliteten hos hundar.

Resultatet av den nyligen publicerad studien avslöjar att åldrandet har en tydlig effekt på spermakvaliteten hos hundar. Genom att analysera olika blodmarkörer för testikelceller upptäckte forskarna att förhöjda nivåer av anti-Müllerskt hormon (AMH), centralt för könsutvecklingen, är kopplade till totalt minskat antal spermier, ökad förekomst av defekta spermier och nedsatt spermierörlighet.

En annan viktig slutsats från studien är att en vanlig klinisk undersökning kan vara ett värdefullt verktyg för att bedöma spermakvaliteten hos hanhundar. Forskarna noterade att en onormal testikelkonsistens överensstämde med sämre spermakvalitet.

Studien öppnar upp för nya forskningsfrågor och möjligheter att förbättra avelsstrategier för hundar.

Arbetet har finansierats av Thure F och Karin Forsbergs fond, Skogsborgs fond, Agria och SKKs forskningsfond och Sällskapsdjurens forskningsfond på SLU.