9 sommarfaror för hunden

Stock.adobe.com

9 sommarfaror för hunden

För att få en riktigt skön sommar tillsammans gäller det att vara förberedd och ha koll på de vanligaste sommarfarorna för hundar. Här listar vi 9 sommarfaror att vara medveten om.

1. Värmeslag

De flesta vet att hunden inte ska lämnas i en parkerad bil under varma dagar, ändå inträffar det varje sommar att hundar drabbas av värmeslag som i värsta fall kan leda till döden.  Med en utetemperatur på 20–22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader i bilen. Symtom kan vara vinglighet, hög kroppstemperatur, påverkad andning och förvirring. Lägg våta handdukar på hunden, använd inte iskallt vatten, eller duscha den i ljummet vatten och erbjud den vatten att dricka. Kontakta veterinären om hunden är medtagen.

2. Huggormar

Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat, kan skada njurar och lever. Symtomen är svullnad i den bitna kroppsdelen, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och kontakta veterinär omgående.

3. Getingstick

Ett getingstick är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindra med en kylklamp inlindad i en handduk. Angrepp från aggressiva jordgetingar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.

4. Skärsår

Sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som döljs i naturen kan ge hunden otäcka sår. Vissa sårskador behöver sys inom 6-8 timmar. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt, sätt på bandage och gärna en krage för att undvika att hunden slickar på såret.

5. Grill- och picknickrester

Ge inte hunden överblivna grillrester, särskilt inte majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt kan vara att den börjar kräkas, får diarré, dricker och äter dåligt.

6. Algförgiftning

Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutflykten? Om den har druckit eller badat kan den drabbas av algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan det leda till döden eller inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgiftning.

7. Vattensvans

Vattensvans är en smärtsam inflammation i muskulaturen runt svansroten efter att hunden överansträngt svansen, går att jämföra med träningsvärk. Hunden kan ha simmat, arbetat eller lekt lite för mycket under det senaste dygnet innan symtom uppträder. Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om hunden och svansen får vila, hållas varm och torr.

8. Fukteksem (Hotspot)

Hotspots är ett fukteksem som orsakar en ytlig hudinflammation som utvecklas snabbt och kan leda till djupare infektioner om behandling inte sätts in tidigt. Eksemet är rött och ofta smärtsamt. Pälsen kan tovas ihop av vätskan från eksemet och dölja fläcken för djurägaren. Fläcken sitter vanligen på kinden, halsen, nacken eller huvudet, men kan i princip förekomma var som helst på kroppen.

9. Fästingar

Vissa fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Förbered hunden med ett bra fästingmedel.

(Källa: Agria)