6 tips på hundaktivering

Adobe Юлия Завалишина

6 tips på hundaktivering

Aktivering gör våra hundar gladare och välmående. All aktivering ska dock göras med måtta. Hundar kan också bli överaktiverade och då har det motsatt effekt och hunden blir istället stressad. 

Flaskan
Lägg några foderkulor i en tom PET-flaska och ställ den på golvet. Hunden måste då komma på hur flaskan ska vinklas för att godiset ska ramla ut. När hunden förstått hur den ska göra kan du öka svårhetsgraden genom att skruva på korken på flaskan. Se bara till att hunden inte tuggar sönder flaskan så den kan få i sig plastbitar.

Kastrullen
Låt hunden fundera ut hur den ska få tag på en köttbulle som ligger under en uppochnervänd plastburk eller kastrull. Försvåra lite genom att sätta ett lock på en kastrull som inte går att putta av utan som måste lyftas av uppåt.

Sök godis
Börja inomhus med att ha hunden sittande bredvid dig. Släng ut en näve godis på golvet och när du säger ”sök” så ska hunden fara iväg och leta upp allt godis. Försvåra genom att lägga ut godis i ett rum då hunden inte är med och släpp sedan in hunden för att söka. Det här kan också göras utomhus där godiset inte är lika lätt att hitta och hunden verkligen måste använda sin nos.

Godis på nosen
Övningen att lägga godis på hundens nos kan vara ganska svår till en början. Börja med att lägga en godis framför hunden. Låt hunden stå eller sitta stilla och vänta på ett ”varsågod”. Sedan kan man försvåra genom att lägga godis på framtassarna på hunden som stilla ska vänta på ditt ”varsågod”.

Det svåraste är att lägga godiset på hundens nos. Ta godis med platt yta som inte rullar av alltför lätt. Extra bra är det om hunden på ”varsågod” kan knycka till med nosen och fånga godiset innan det ramlar i golvet. Du kan också bygga en stapel av hundgodis som hunden får balansera en liten stund. Ha inte för bråttom, här gäller koncentration.

Städa
Lär hunden lägga tillbaka sina egna leksaker i en korg, det påminner lite om en lätt apporteringsövning. Släng ut en leksak på golvet som hunden ska hämta och lägga i korgen. Använd kommandot ”städa”. Glöm inte bort att belöna hunden med godis när den släppt leksaken i korgen. När en leksak fungerar utan problem så pröva med två och sedan flera leksaker innan belöningen kommer. Hunden ska i förlängningen kunna städa upp sina leksaker som den spritt ut i huset.

Skall
Att lära hunden skall är oftast ganska lätt. Håll en godisbit i handen mot ditt bröst. Hunden kommer då att försöka få tag på godiset genom att hoppa och krafsa och så fort hunden börjar ge ifrån sig ljud så peppar du hunden med rösten.

När ett litet ljud som börjar närma sig skall kommer ger du hunden godiset. Ta ett nytt godis och fortsätt tills hunden ger ifrån sig ett skall. Alla små steg i rätt riktning belönas med mera godis. Använd kommandot ”skall”. När hunden förstår vad ”skall” betyder så kan du öka på med att hunden måste skälla flera gånger för att få belöningen.

Att hunden kan skall kan vara till hjälp i flera situationer. I skogen hörs till exempel hundens skall bättre än dina rop på hjälp om du ramlat och gjort dig illa. Om du har en hund som okynnesskäller kan övningen också vara ett sätt att lära hunden att förstå betydelsen av ”tyst”. Ge först kommandot ”skall” och belöna med godis och ”tyst”.

(Källa: Agria)