Varning för julbordet (igen!)

Varning för julbordet (igen!)

Vi har sagt det förr – men gör det igen: håll hunden från julbordet. Mycket av det vi petar in oss under juldagarna kan vara dåligt eller rentav farligt för hunden. Och djursjukhusen ser alltid extra många patienter med mag-tarmproblem under helgerna.
– Sötsaker som choklad, druvor och russin är giftiga för hundar och kan till och med i små mängder orsaka skador på inre organ och i extrema fall dödsfall, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura Sverige.
Den feta maten kan orsaka diaréer och kräkningar. Men den är också salt och revbensspjällen kan ställa till det i tarmarna.
Mörk choklad och kakao innehåller stora mängder teobromin, som kan påverka nervsystemet, hjärt-kärlsystemet och musklerna.
– Mjölkchoklad innehåller också teobromin men i lägre koncentrationer, säger Sandra Douglas.
Även russin, druvor och vissa nötter bör också hållas borta från hundar.
– En hund som har ätit russin eller druvor kan få oåterkallelig skada på sina njurar vilket i värsta fall kan vara dödligt. Symtom och tecken på njurskada kan ibland vara gradvisa och inte alltid uppenbara initialt, säger Sandra Douglas.
Symtomen kan variera stort – från svaghet och illamående till skakningar och påverkad mentalstatus. Vissa saker märks först efter flera veckor. Så uppsök veterinär vid misstanke om förgiftning.
– Om djuret kommer till veterinären tidigt är prognosen ofta god eftersom maginnehållet kan tömmas genom att framkalla kräkning. Så om du tar hunden på bar gärning med nosen i chokladasken är det läge att kontakta veterinären så fort som möjligt, säger Sandra Douglas.

Kom ihåg-listan
1. Skippa resterna. Dels kan korvar och saltat kött utlösa mag-tarmbesvär, dels är de väl kaloririka för hunden.
2. Göm chokladen. Att lämna en öppen ask på soffbordet kan vara förenat med livsfara.
3. Skippa russin och druvor. De kan ge njurskador som inte märks direkt.
4. Håll koll på degen. Jäsande bulldeg kan både ge diarré och alkoholförgiftning.
5. Xylitol – nono! Sötningsmedlet som ofta finns i tuggummin och tandkräm kan orsaka extremt lågt blodsocker, vilket i sin tur kan ledat till kramper, koma och död. Även vid små mängder.
6. Lök inte bara gaser. Lök och vitlök kan orsaka så kallad hemolys som kan skada röda blodkroppar och leda till svår blodbrist.
7. Vakta blommorna. Hyacint, amaryllis, julstjärna och julros är alla giftiga för såväl hundar som katter.