Spela rätt musik i bilen

Bild: Adobe Dana Kenedy

Spela rätt musik i bilen

Alla hundar gillar inte långa bilturer. För att underlätta och få en behagligare färd för alla delar Sam Sutton, lektor i musik vid University of West London, med sig av de mest uppskattade hundlåtarna att spela i bilen.

En undersökning gjord av OnePoll visar att två av tre hundägare säger att deras husdjur blir rastlöst under långa resor. Universitetslektorn Sam Sutton har därför, efter att ha forskat om hundars beteende, satt ihop den optimala spellistan för att lugna känsliga hundars nerver.

Listan innehåller ett antal välkända, samt några hundrelaterade, låtar som exempelvis ”No woman no cry” av Bob Marley och ”Hounds of Love” av Kate Bush.

En forskningsstudie från University of Glasgow tyder på att musik kan påverka hundars beteende. Hundarna exponerades för ett antal ljud och musikstilar för att kunna bedöma deras fysiologiska och beteendemässiga förändringar och det visade sig att reggae och mjukrock hörde till favoritmusiken. 

— Reggae förknippas ofta med solsken och avkoppling, så kanske den här typen av lugnande känslomässig musik uppskattas även av våra hundkamrater, skriver docenten i artikeln