Sökes – världens smartaste hund

Bild: Adobe Chalabala

Sökes – världens smartaste hund

Nu söker Max Planck Institute for Science of Human History i Jena världens smartaste hundar. Här kan du testa om din hund har vad som krävs.

Beteendebiologen Juliane Bräuer från Max Planck Institute for Science of Human History i Jena och forskaren Juliane Kaminski från University of Portsmouth i England har som uppgift att hitta de smartaste hundarna i världen. Lämplighetstestet är ganska utmanande, säger Juliane Bräuer i en intervju med tyska MDR JUMP.

– Hundarna ska på egen hand i ett separat rum kunna känna igen minst 20 föremål utan att ägarna har en chans att ge ledtrådar. Vi vet att hundar som kan göra detta potentiellt sett kan göra mycket mer. Det har redan kommit in ansökningar från hela världen.

Varför vissa hundar är duktigare än andra på att känna igen föremål är ännu inte känt. De flesta hundar är dock varken smarta eller dumma, fortsätter Juliane Bräuer.

– Det finns många raser som inte plockar med sig några föremål alls, inte ens en boll, de bryr sig helt enkelt inte. Om din hund, oavsett ras, inte kan känna igen föremål betyder inte det på något sätt att den är dum. Kanske föredrar hunden istället att lära sig tricks eller är en bra jägare.