Slut på sönderbiten soffa

Stock.adobe.com

Slut på sönderbiten soffa

Gillar din hund att bita på möbler? Att tugga och bita på saker är ett naturligt beteende för en hund, särskilt när de håller på att få tänder, men det kan bli ett problem om de börjar tugga på saker de inte ska. Här kommer några tips för att få hunden att sluta bita på möbler. 

Tuggleksaker. Se till att din hund har lämpliga tuggleksaker, gärna gummileksaker i lämplig storlek eller Kongs. Det kommer att tillfredsställa din hunds naturliga önskan att tugga och ge ett hälsosamt utlopp för deras energi.

Aktivitetsleksaker. Skaffa en aktivitetsmatta där hunden kan leta efter mat eller godis eller någon annan aktivitetsleksak. Det ger både fysisk träning och mental stimulans för din hund.

Träning. Det är viktigt att lära hunden vad den får och inte får tugga på. Omdirigera hundens uppmärksamhet med en lämplig leksak när den försöker tugga på dina möbler. Belöna med beröm och godis när den tuggar på rätt saker.

Motion. Se till att din hund får gott om motion och mental stimulans. En trött och mentalt stimulerad hund är mindre benägen att engagera sig i destruktivt beteende som tuggande.

Balanserad kost. Se till att ditt hund får en hälsosam och balanserad kost. Om kosten är bristfällig när det gäller näringsämnen kan det få hunden att tugga och äta olämpliga föremål.

Separationsångest. Hundar kan uppleva separationsångest när de lämnas ensamma och börja tugga på möbler och annat. Skapa en säker och lugn plats i hemmet för din hund där den kan slappna av och vila medan du är borta.

Sök professionell hjälp. Bestraffa aldrig din hund när den tuggar på fel saker. Det kommer inte att hjälpa situationen utan kan orsaka andra beteendeproblem. Om du upplever det som ett stort problem sök hjälp från en professionell hundtränare eller beteendevetare.

(Källa: Agria)