Rått kött ökar risken för E.coli

Stock.adobe.com

Rått kött ökar risken för E.coli

Hundar som får rått kött löper en ökad risk att drabbas av E. coli-bakterier som är resistenta mot ciprofloxacin, en antibiotika som normalt används för behandling av bakterieinfektioner hos både människor och djur.

Studien kommer från Storbritannien och involverar 600 friska sällskapshundar. E. coli, som kan orsaka matförgiftning, finns naturligt i tarmarna hos både människor och djur och är den vanligaste orsaken till urinvägs- och blodinfektioner som kan vara livshotande i Storbritannien. E. coli kan smitta mellan djur och människor.

I studien, som publicerades i One Health, letade man efter ciprofloxacinresistenta E. coli i tarmarna hos 600 friska sällskapshundar. Forskarna upptäckte att utfodring med rått kött var den enda signifikanta riskfaktorn för att E. coli skulle finnas i hundens avföring. Resultatet stöds av andra studier som visar liknande samband.

Forskarna betonar vikten av att alltid hantera rått kött noggrant och ha bra handhygien för att minska risken för smitta, oavsett om köttet är avsett för människor eller djur. Vid tillagning dödas E. coli-bakterierna. Risken kan minskas om köttet kommer från djur som har uppfötts på gårdar med låg användning av kritiskt viktiga antibiotika.