Lämna aldrig hunden i bilen

Stock.adobe.com

Lämna aldrig hunden i bilen

Enligt prognoserna kan vi vänta oss en mycket varm sommar – i Sverige, liksom hela Europa. Därför kan det bli extra viktigt att aldrig lämna hunden ensam i bilen under den hetaste delen av året just i år.

En svensk sommardag ökar värmen i din bil dramatiskt. På några timmar kan temperaturen stiga från 20 till 85 grader om fönster och dörrar är stängda. Bilen blir livsfarlig – en kvarlämnad hund kan dö av värmeslag på bara tjugo minuter. Tänk också på att det kan bli riktigt varmt i bilen, trots nervevade fönsterrutor.

Du har i ett nödläge rätt att krossa en ruta för att få ut ett djur eller ett barn om djurets eller barnets hälsa och liv är i fara. Har du krossat rutan måste du vara beredd på att identifiera dig för polisen och bilägaren.

Det är alltid bäst att låta polisen ta beslutet om du eller de ska bryta sig in i bilen. Polisen kanske bara är ett par minuter bort och har erfarenhet av att öppna bildörrar utan att hela bilen fylls av glaskross.

Kontakta bilägare eller polis

  • Ser du en hund som sitter instängd i en varm bil och flåsar, försök att snabbt hitta ägaren.
  • Står bilen utanför ett varuhus, butik eller likande, ta registreringsnumret på bilen och be personal ropa ut i högtalare och söka ägaren.
  • Står bilen utanför ett hus, eller hus med lägenheter, plinga på och fråga ägaren.
  • Skicka ett sms med bilnumret till Transportstyrelsen på 71640. Skriv bilnumret utan mellanslag, till exempel ABC123. När du fått svar, ring nummerupplysningen för att få telefonnumret till ägaren.
  • Om du inte hittar ägaren och ser att hunden far illa i värmen, ring polisen på 114 14.
Lämna aldrig hunden i bilen
Pressbild