För lite motion - allvarligt hälsohot

Pressbild

För lite motion – allvarligt hälsohot

Att hundpromenader är viktiga för hundarnas fysiska och psykiska välmående är för de flesta en självklarhet. Trots det visar en färsk undersökning att var fjärde hund bara rastas 1–2 gånger per dag, och två procent går inte på daglig promenad överhuvudtaget. 

Många hundar rastas dessutom alldeles för kort tid. Det är ett oroväckande resultat som innebär ett allvarligt hälsohot mot hundarna. För fler friskare, lyckligare hundar krävs det flera och längre promenader varje dag.

En till två promenader per dag är alldeles för få för en frisk, fullvuxen hund. Hela 6 procent av hundarna i undersökningen kommer ut i friska luften mindre än 30 minuter per dag, medan 27 procent rastas mellan 30 minuter och mindre än en timme om dagen. Det innebär att fler än var tredje hund kommer utanför hemmets väggar mindre än en timme varje dag.

– Fler längre dagliga promenader är jätteviktiga för att hunden ska må bra, hålla sig i trim och inte bli överviktig. Lyckliga hundar kräver dessutom variation och berikning i sin vardag som att få träffa andra hundar, leka fritt och använda sina sinnen, säger Agnes Fabricius, hundägare och vd på Agria Djurförsäkring.

Samtidigt larmar djursjukvården om att minst 30 procent av alla hundar i landet lider av övervikt, troligen fler. Orsaken är i de allra flesta fall densamma som för människor – en kombination av för mycket mat och för lite motion. Det är oroväckande att alltför många hundar drabbas av övervikt med risk för kroniska sjukdomar som exempelvis diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar.

– Vissa raser behöver mer motion, men de flesta hundar klarar sig med minst en till två timmars motion varje dag, säger Marie Kron, veterinär och fysioterapeut med inriktning på hundar på Agria Vårdguide.

Undersökningen genomfördes av undersökningsföretaget Xtreme på uppdrag av Agria. 582 hundägare medverkade och svarade på frågorna.