Demens vanligt hos äldre hundar

Stock.adobe.com

Demens vanligt hos äldre hundar

Hundar kan precis som människor bli dementa när de åldras. Tecken på demens är bland annat förvirring, glömska och förändrat sömnmönster.

Demenssjukdom hos hund kallas också för CCDS, canine cognitive dysfunction syndrome, kognitivt dysfunktionssyndrom, eller kognitiv nedsättning hos hund. Det beräknas att mellan 14 och 35 procent av alla tamhundar från åtta år och uppåt har någon grad av kognitiv funktionsnedsättning.

Tillståndet kognitiv dysfunktion hos hund, CCD (eller CCDS), brukar jämföras med Alzheimers sjukdom hos människor, då det kan yttra sig på samma sätt. Men medan Alzheimers orsakas av plackbildning i hjärnan kan CCD uppkomma av flera olika orsaker, bland annat tros dålig blodcirkulation i hjärnvävnaden vara en faktor.

Studier har visat att hjärnan hos dementa hundar kan ha färre nervceller (neuroner), förtvinad hjärnbark och sämre funktion i hjärnans signalsystem, med minskade nivåer av signalsubstansen dopamin, men även plackbildning, ungefär som vid Alzheimers hos människor.

Har du en åldrande hund som börjat bete sig underligt? Demens förekommer framför allt hos äldre hundar, från 8 – 9 år och uppåt. Men det finns också andra tillstånd som kan ge symtom som liknar dem vid demens, och det är viktigt att göra en noggrann hälsoundersökning hos veterinär innan diagnosen demens ställs.

I dag finns det läkemedel som kan lindra symtomen vid demens. Många hundar blir hjälpta av att få substansen selegilin, som reglerar dopaminnivåerna i hjärnan. Selegilin är från början framtagen för människor med Parkinsons sjukdom, och ges även ibland till hundar med Cushings.

Hundar som behöver få hjälp med dygnsrytmen kan ha glädje av melatonin, och hundar med ångest får ibland prova olika ångestdämpande medel.

Det är viktigt att hunden först undersöks hos veterinär och att hänsyn tas till andra eventuella läkemedelsbehandlingar. I synnerhet selegilin kan ha oönskade effekter om det kombineras med en del andra mediciner. När medicinering har inletts behöver ofta dosen justeras för att hamna på lagom nivå.

Det finns tyvärr ingen botande behandling för demens, utan vården går ut på att bromsa försämringen och lindra symtomen så gott det går.

Tabellen Utvärdering Demenssymptom hund kan hjälpa dig att bedöma eventuella tecken på demens hos din hund. Den kan användas både vid utredning och uppföljning av demenssjukdom hos hund.

(Källa: AniCura)