Därför ska du ta med hunden på jobbmöten

Därför ska du ta med hunden på jobbmöten

Oro för allergier gör att många arbetsplatser säger nej till hundar på jobbet. Men kanske är det dags att tänka om?

Fyra av tio västsvenskar tror att hundar kan skapa goda förutsättningar för ett lyckat utfall på jobbmöten, visar en ny undersökning gjord på uppdrag av Åby Arena.

Det här ligger i linje med tidigare undersökningar. Till exempel har forskare vid Virginia Commonwealth University visat att bara personer som har en hund i närheten på jobbet visar låga halter av stresshormoner vid slutet av arbetsdagen.

– Det är definitivt bra för stämningen på jobbet att ha en hund på kontoret. Inte bara sjunker kortisolhalterna när man klappar en hund, men man producerar också mer oxytociner, det hormon som gör att du känner dig glad och mer avslappnad, säger forskaren Marie-José Enders.

Så hur mår hundarna som får hänga med till jobbet? Det valde Yezica Norling och hennes team vid Sveriges lantbruksuniversitet att kika närmare på. De följde tolv hundar av olika raser, kön och ålder vid fyra tillfällen i kontorsmiljö. Man filmade, mätte hjärtfrekvsens vid olika händelser och hur hundarna reagerat på höga ljud och ringande telefoner.

– Vi såg enbart milda och kortvariga reaktioner. De reagerade väldigt lite på saker som hände. De vilade ungefär lika mycket som hundar som är hemma gör, enligt tidigare forskning, sa hon till Göteborg-Posten.

Hon konstaterade samtidigt att många arbetsplatser helt enkelt inte har tagit fram någon policy kring hundar och att många nog underskattar hur flexibla hundägare är:

– Många av dem skulle antagligen gärna erbjuda sig att exempelvis flytta sin plats så att deras hund inte stör den som är rädd eller allergisk. Som arbetsgivare borde man här ha lite mer tillit till sina medarbetare.