Allt om fästingar

Stock.adobe.com

Allt om fästingar

Vilket fästingmedel är bäst för hundar? När vaknar fästingar där jag bor? Hur plockar jag bort en fästing? Här får du svar på dina frågor.

Du kan skydda din hund mot fästingar med hjälp av olika medel som finns att köpa på apotek. En del är receptfria medan andra kräver recept från veterinären.

Fästingprofylax (sätt att förebygga fästingar) kommer i form av halsband, spot-on droppar eller tabletter. Tänk på att välja preparat efter din och din hunds omständigheter för att hitta det bästa skyddet. Prata gärna med en veterinär för att få råd och tips.

Spot-on preparat appliceras direkt på hundens hud i nacken och i vissa fall även vid svansroten om du har en stor hund. Effekten kvarstår ca 4 veckor beroende på preparat. Det finns spot-on lösningar som är receptfria och kan köpas på apotek, andra är receptbelagda.

Fästingförebyggande tabletter ges direkt i hundens mun. Hur lång effekten är, är beroende på tablett och brukar variera mellan 4–12 veckor. Tabletterna är receptbelagda och skrivs ut av veterinär.

Det finns även en del preparat som anses säkra att använda på hundvalpar från och med en viss ålder (sällan före 8 veckor). För många av dessa preparat gäller även att valpen ska ha uppnått en viss kroppsvikt.

Fästingen plockas enklast bort med en fästingplockare. På apoteket finns ett stort sortiment av krokar, lasson och pincetter. Pincetter är enkla att använda, men tänk på att en pincett kan krossa fästingen. Lasson nyper automatiskt öglan runt fästingens huvud men för mindre fästingar som är svåra att avlägsna brukar en krok fungera bäst.

När vaknar fästingarna där jag bor?

Exakt när våra djur drabbas av fästingar beror på vädret. Fästingen blir aktiv när det är varmare än 5 °C, vilket kan innebära året runt i vissa delar av landet. Här ser du på ett ungefär när det är fästingsäsong där du bor:

  • Norra Sverige: maj-september
  • Östra och norra mellan Sverige: april-oktober
  • Södra Sveriges inland: mars-november
  • Södra Sveriges kuster: februari-december

Här kan du se en film från Agria där veterinär Lotta Möller berättar om vilka fästingpreparat som finns, visar hur du tar bort en fästing, vilka sjukdomar hunden kan få av fästingbett och om när du behöver söka veterinärvård.