3 tips på hundaktivering

Stock.adobe.com

3 tips på hundaktivering

Alla hundar behöver utmana både kropp och knopp. Här är tre tips på lättare aktivering som passar i sommarvärmen.

Flaskan

Lägg några foderkulor i en tom PET-flaska och ställ den på golvet. Hunden ska komma på hur flaskan måste vinklas för att godiset ska ramla ut! När det funkar kan du öka svårighetsgraden genom att skruva på korken på flaskan. Se bara till att hunden inte tuggar sönder flaskan så den får i sig plastbitar.

Sök godis

Börja inomhus med att ha hunden sittande bredvid dig. Släng ut en näve godis på golvet och när du säger ”sök” så ska hunden fara iväg och leta upp allt godis. Gör det svårare genom att lägga ut godis i ett rum när hunden inte är med och släppa sedan in hunden för att söka. Du kan också göra det utomhus där godiset inte är lika lätt att hitta vilket gör att hunden verkligen måste använda sin nos.

Städa

Lär hunden lägga tillbaka sina egna leksaker i en korg. Det här liknar en lätt apporteringsövning. Släng ut en leksak på golvet som hunden ska hämta och lägga i korgen. Använd kommandot ”städa”. Belöna med godis när hunden släppt leksaken i korgen. När en leksak fungerar utan problem, testa med två och sedan flera innan belöningen kommer. Hunden ska i förlängningen kunna städa upp sina leksaker som den spritt ut i huset.