Vilket kärleksspråk talar din hund?

Stock.adobe.com

Vilket kärleksspråk talar din hund?

Kommunikation är nyckeln till ett sunt förhållande. Att lära känna någons kärleksspråk kan vara det första steget för att skapa ett starkare band. Det gäller både människor och djur. 

Ny statistik från ManyPets visar att hela 77 procent av djurägare i Sverige är övertygade om att husdjur också har sitt eget kärleksspråk. 62 procent är säkra på att deras husdjur försöker kommunicera vad de tänker och känner. Det vanligaste kärleksspråket bland husdjuren är fysisk beröring (49,6 procent), följt av kvalitetstid (26,5 procent) och bekräftande ord och beröm (19,4 procent).

Det visar sig dessutom att djuren är väldigt populära samtalspartners. Det är faktiskt en tredjedel av djurägarna (33,7 procent) som föredrar att prata med sitt husdjur framför någon annan – inklusive sina vänner (17 procent), släktingar (6 procent) och kollegor (1 procent).

5 olika kärleksspråk

Bekräftande ord

Blir du välkomnad av sköna skall när du kliver in genom dörren? Eller får du en jamande serenad medan du fyller upp matskålen? Hundar och katter med detta kärleksspråk är ofta högljudda i sin uppskattning – och de älskar att höra din röst tillbaka.

Kvalitetstid

Hundar och katter som har lektid som kärleksspråk älskar att göra allt tillsammans med dig oavsett aktivitet. De vill ha din uppmärksamhet 24/7 och visar kärlek genom att försöka aktivera dig. Så bli inte förvånad om du får en boll i knät eller hör en krukväxt falla i golvet. Netflix kan vänta – det är dags att leka!

Fysisk beröring

Hundar och katter med detta kärleksspråk vill ha en sak mer än något annat – kroppskontakt. De stryker sig ofta mot dig och det är inte ovanligt att det bjuds på en och annan tassmassage eller blöt puss från dessa kärlekstörstande pälsbollar.

Gåvor

Du kanske inte tycker att en gåva i form av en levande mus eller en smutsig pinne är det mest kärleksfulla ett husdjur kan ge dig. Men tänk om. För husdjur med detta kärleksspråk motsvarar det en bukett rosor eller frukost på sängen. Gåvor från trädgården (oavsett hur leriga) är en kärleksgest – och de älskar dessutom att få gåvor av dig i gengäld.

Tjänster

Här har vi en liten (eller stor) hjälpreda som följer dig vart du än går. De älskar att sitta med (och gärna på) din dator när du jobbar hemma och agerar din fyrbenta och ibland distraherande kollega. De vet alltid när du har en dålig dag och du kan förvänta dig ett tröstande, lurvig tass i knät när du känner dig nere.