Vildsvinsattacker mot hundar ökar

Foto: Adobe eAlisa

Vildsvinsattacker mot hundar ökar

Trenden med alltfler hundar som hamnar i strid med vildsvin fortsatte uppåt under förra året. På nationell nivå ökade vildsvinsattackerna mot hundar med 20 procent. Allra flest hundar drabbades i Skåne, Stockholm och Västra Götaland som stod för mer än hälften av fallen.  Det visar färsk statistik från Agria Djurförsäkring. 

– Vildsvinen blir fler och fler och det drabbar alldeles för många hundar som skadas eller i värsta fall dödas vid sammandrabbningar i naturen. För att kunna skydda hunden bättre är viktigt att vara väl förberedd, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Totalt drabbades mer än 400 hundar av död eller skador i naturen vid sammandrabbningar med vilda djur, varav vildsvinen står för den största delen. Det är främst jakthundsraser och blandrashundar som drabbar samman med vildsvinen.

– Det är mycket ovanligt att sällskapshundar hamnar i konflikt med vilt. Det finns därför ingen anledning att välja bort en skön skogspromenad även om det alltid är bäst att hålla hunden under uppsikt, säger Patrik Olsson.

Faktaruta:

Så minskar du risken för skador på din hund vid möte med vildsvin:

  • Använd alltid skyddsväst på hunden vid jakt.
  • Tänk på att snö, områden med vatten eller dålig sikt gör det svårare för hunden att hinna undan vildsvinet vid en attack.
  • Undvik att släppa skarpa hundar tillsammans som tar större risker i naturen.
  • Träna lydnad så att hunden alltid kommer till dig vid inkallning och stannar på kommando.
  • Ladda ned Agria Vårdguide för digital veterinärvårdsrådgivning i naturen vid enklare skador.
  • Se till att ha med dig ett uppdaterat första-hjälpen kit.