Vem blir Sveriges bästa hundkommun?

Stock.adobe.com  

Vem blir Sveriges bästa hundkommun? 

För första gången ska Sveriges bästa hundkommun koras! Agria har frågat 700 hundägare vad som är viktigt för ett enkelt och tryggt hundliv. Här kommer de sex viktigaste områdena i fallande ordning. 

Sveriges bästa hundkommun ska för första gången koras under försommaren! Med över en miljon hundar i landet är det ett gyllene tillfälle för landets 290 kommuner att ta reda på hur de upplevs bland sina invånare med hund.

– Genom att utse Sveriges bästa hundkommun vill vi uppmärksamma landets kommuner på de positiva fördelar som hunden bidrar med i samhället. Att göra livet enklare och tryggare för hundägare kan betyda att fler trivs i sin kommun och väljer att leva med en hund, säger Agnes Fabricius, vd för Agria.

Hundägande har flera fantastiska fördelar, som exempelvis ökad fysisk och psykisk livskvalitet genom regelbunden vardagsmotion och ökade sociala kontakter. Dessutom bidrar hundar inom samhällstjänster som exempelvis skola, äldrevård och sjukvård i många kommuner.

Med hjälp av en enkätundersökning, där 700 hundägare medverkade, samlade Agria in de viktigaste områdena för att trivas och som ligger till grund för korandet av Sverige bästa hundkommun i början av juni.

– Att hundar är en betydande del av samhället framgår tydligt av hundägarnas utvalda områden. Deras önskemål om att uppfylla hundarnas behov av trygghet och ett bra liv är rätt omfattande och ställer krav på kommunens inställning till hundägande men också på näringslivets erbjudande, säger Agnes Fabricius.

6 områden som väger tyngst

  • Närhet till skog och natur
  • Veterinärkliniker som har öppet på dagtid
  • Kurser för att träna och utbilda hunden
  • Restauranger och fik som välkomnar hundar
  • Veterinärklinker som håller öppet dygnet runt
  • Kommunala hundrastplatser

 

Genom att vikta de områden som hundägarna valt ut får alla 290 kommuner i landet en slutpoäng på en skala om 0–6 som sedan rangordnas. I mitten av maj kommer de topp-20 nominerade kommunerna att avslöjas medan vinnaren för Sverige hundkommun 2023 koras i början av juni.