Värme och värmeslag

Bild: Adobe Jne Valokuvaus

Värme och värmeslag

Under sommarmånaderna kan hundar lätt drabbas av värmeslag. Hundar reglerar inte sin temperatur på samma sätt som vi människor genom att svettas, utan de hässjar (andas häftigt med öppen mun) för att sänka sin kroppstemperatur. 

Att hässja är hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen. Men om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet bli motsatt. Symtom på värmeslag är att hunden till en början får kraftigt röda slemhinnor i munnen som sedan bleknar om hunden hamnar i ett chocktillstånd.

Så förebygger du värmeslag:

Undvik att motionera hunden när det som är varmast.
Ha alltid vatten med till både dig och din hund när ni går hemifrån och se till att din hund dricker ordentligt under dagen så att den inte blir uttorkad.
Använd kyldynor, kylväst eller kylscarf som hjälper din hund att hålla nere kroppstemperaturen.
Hundar utan päls behöver något som skyddar huden, såsom täckande hundkläder.
En silverduk som läggs över en parkerad bil reflekterar solens strålar och bidrar till att bilen hålls svalare tills det är dags att åka iväg. Silverduken passar även perfekt till andra ställen där det saknas skugga, till exempel favoritplatsen i trädgården, över altanen, på stranden med mera.
Lämna aldrig hunden ensam i en varm bil, oavsett hur kort ditt ärende är. Temperaturen stiger mycket snabbare än man tror och på kort tid blir bilen en dödsfälla, även om den står i skuggan.

Åtgärd vid värmeslag:

Kontakta veterinären direkt.
Få ner kroppstemperaturen genom att lägga våta handdukar på hunden (använd ej iskallt vatten).
Låt det ta upp till ett dygn innan hunden är nere på normaltemp igen. Annars är risken stor att hunden hamnar på undertemp istället..
Håll hunden i stillhet.
Se till att hunden har tillgång till dricksvatten.

(Källa: Dogman)