Världens enda dopinghund bor i Falun

Bild: Adobe Sph

Världens enda dopinghund bor i Falun

Springer spanieltiken Molly, 7 år, är ensam i sitt slag. Tillsammans med husse Michael Sjöö från Falun har hon avslöjat flera dopinggömmor.

Molly kommer ursprungligen från Nordirland och kom till Sverige strax innan sin treårsdag. Hon är utbildad av tullens hundinstruktörer, men exakt vilka preparat hon kan hitta är hemligt. I dag jobbar hon som tjänstehund för Antidoping Sverige och är den enda hunden i världen som jobbar med att söka efter dopingpreparat.

– De officiella preparaten hon kan hitta är stereoider och testosteron, resten håller vi oss för själva, säger Michael till Falu Kuriren.

Om Molly hittar eller markerar vid en väska eller ett skåp kan Michael endast be personen att göra ett dopingtest, men om det blir ett nekande svar kan personen per automatik bli avstängd från idrott i upp till fyra år. Molly har bland annat arbetat för gymkedjan Friskis & Svettis som är ansluten till Riksidrottsförbundet och också vid flera stora mästerskap. Hon har även ett eget Instagramkonto, @dopinghundenmolly, som följs av närmare 2 000 personer.

– Många idrottsutövare tycker att det är kul att själva posta inlägg med sig själva och Molly när vi är ute på besök, säger Michael.